kérdések és válaszok az étkeztetésről

2020.07.08. 12:51

Idén jóval kevesebb gyermeknek igényeltek szünidei ellátást Debrecenben

KD

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Az általános iskolás gyermekeknek ezen a nyáron Debrecen Megyei Jogú Város Gyermekvédelmi Intézménye a Bolyai János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában biztosít nyári gyermekfelügyeletet, ahol étkeztetést is igénybe lehet venni. Ezen túlmenően csak a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek szünidei étkeztetéséről kell gondoskodnia Debrecen város önkormányzatának.

Kötelező feladat

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény hatályba lépésével kötelező ellátásként vezették be a szünidei gyermekétkeztetést, amelyet a települési önkormányzat a szülő kérelmére déli meleg főétkezés biztosításával nyújt a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek részére.

– A nyári szünetben 54 munkanapra (június 16. és augusztus 31. között) biztosítjuk a nyári szünidei étkeztetést a beérkezett igények alapján, a tanulói jogviszonyban álló, valamint bölcsődei jogviszonnyal nem rendelkező hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részére. Jelenleg 167 fő hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű és 4 fő rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek részére biztosítjuk a szünidei étkezést – mondta el a Napló kérésére a debreceni polgármesteri hivatal.

A feladat ellátására a központi költségvetés támogatást nyújt, melyet az önkormányzat kiegészít.

Kevesebbe kerül idén

– Az elmúlt években 20 millió forinttal kellett az állami támogatást kiegészíteni, ebben az évben a kisebb gyermeklétszám miatt ez az összeg kevesebb lesz. Tavaly több mint 350 gyermek részére igényelték a szülők a szünidei gyermekétkeztetést. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek ebédjét az önkormányzat saját forrásból biztosítja, négy gyermek esetében összesen 165 888 forintot jelent – közölte a hivatal.

KD

Az étkeztetés helyszínei

A szünidei gyermekétkeztetés során a gyermek életkorának megfelelő ebédet egyszer használatos elvihető dobozban a Hungast Vital Kft. biztosítja, az alábbi 8 helyszínen:

  • DSZC Beregszászi Pál Szakgimnázium és Szakközépiskola Debrecen, Jerikó u. 17–21.
  • Idősek Nappali Intézménye, Debrecen, Pósa u. 41.
  • Petőfi Általános Iskola Debrecen, Szabó K. u. 3–5.
  • Fazekas Általános Iskola Debrecen, Vásáry I. u. 10.
  • Vörösmarty Általános Iskola Debrecen, Angyalföld tér 4.
  • Benedek Elek Általános Iskola Debrecen, Bocskai tér 1.
  • Csapókerti Általános Iskola Debrecen, Jánosi u. 86.
  • Gönczy Pál Utcai Óvoda Debrecen-Józsa, Gönczy Pál u. 1–3.
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában