Fejlesztés

2020.07.29. 16:17

Élhetőbb lesz a Júliatelep

Átfogó közműfejlesztési programot indítottak el Debrecen kertségi városrészében.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Folynak a munkálatok a Debrecen központjától távolabb eső részekben is, a Júliatelepen útépítés és csapadékvíz-elvezetési hálózat kialakítása zajlik. A kertségi terület fejlesztése több mint 1,2 milliárd forintból valósul meg.

– A Júliatelep az 1990-es évek első felében vált belterületté, azóta senki nem tudta megoldani ennek a városrésznek az alapvető problémáit, az útépítéseket vagy a csapadékvíz-elvezetést. Ez a pillanat most jött el – hangsúlyozta Papp László, Debrecen polgármestere szerdán, a kertségi városrész fejlesztéséről szóló sajtótájékoztatón. Mint mondta, áprilisban kezdődtek meg a munkafolyamatok, a tervek szerint pedig még ebben az évben befejezik a korszerűsítést.

Papp László, Debrecen polgármestere | Fotó: Molnár Péter

– Tavaly decemberben adtunk munkaterületet a kivitelezőnek, jelenleg mintegy 30 százalékos készültségben van a fejlesztés. Több utcát érint a korszerűsítés, az elkészült szakaszok mellett néhány területen még alépítményi munkálatok, illetve a nyomvonal kialakítása zajlik. A területszerzéssel és kivitelezéssel együtt mintegy 1,2 milliárd forintból megvalósuló programot 2020 végéig szeretnénk lezárni, és a munkaterület átvétele után átadni a közlekedési felületeket a lakosság számára – mondta Papp László.

Változott a terv

A városvezető kitért arra is, hogy a tervezés során különös hangsúlyt fektettek a megfelelő csapadék-elvezetési lehetőségekre. Az elmúlt időszakban országszerte nagy mennyiségű eső esett, Debrecenben helyenként 50 milliméter, vagy azt meghaladó nagyságrendű víz zúdult a városra.

– A terveket több évtized irányadó esőzési paramétereinek megfelelően készíttettük el.

„Az idei nyár extrém mennyiségű csapadékot hozott, ennek a tapasztalatnak a birtokában pedig átterveztettük a fejlesztés csapadékvíz-elvezetési programelemeit.”

– Megdupláztuk a szikkasztó boxok számát, tehát az eredetileg tervezett 992 helyett további 920 szikkasztó boxot telepítünk a már elkészült, illetve most épülő nyomvonalon. Ez a megvalósítás már képes lesz akár 50 milliméternyi esővíz elvezetésére is – emelte ki a városvezető.

Könnyebb az élet

A fejlesztés keretében több utcát is leaszfaltoznak, ez pedig kedvezően hat az ott lakók hétköznapjaira. Becsky István, a terület önkormányzati képviselője a tájékoztatón elmondta, hogy a Gyűrű utca és a Futó utca fejlesztése már elkészült, a tapasztalatok pedig azt mutatják, a lakosok élete könnyebb lett. – Mindeddig sem kerékpárral, sem gyalogosan, sem autóval nem volt egyszerű a közlekedés ezen az útszakaszokon – mondta a képviselő, hozzátéve: a mintegy 600 méter hosszú Kőrösi Csoma utcát teljes egészében leaszfaltozzák, emellett kicserélik a lámpaoszlopokat is az úton.

A fejlesztés nemcsak esztétikai szempontból jelent előnyt, hanem az ingatlanok értékére is jótékony hatást gyakorol majd.

– A cívisváros stabil gazdasági helyzete lehetőséget tud biztosítani a folyamatos megújulásnak. Debrecen gondoskodó város révén tesz azért, hogy a település lakossága komfortosan élhessen, a korszerűsítéseknek köszönhetően pedig pénzüket is megtartják, sőt, gyarapíthatják a város polgárai – tette hozzá Tasó László országgyűlési képviselő.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában