új köntös

2020.07.22. 12:01

Átadták a felújított Borsos-villát és a megszépült Vénkertet Debrecenben – fotókkal

A 638 millió forintért megvalósított beruházások megőrzése érdekében a lakosok óvó tekintetére is nagy szükség van.

Fotó: Matey István

Parkok, sétányok, játszóterek és sportpályák újultak meg, és korszerűsítették a Vénkert ékét, a Borsos-villát a Zöld város program keretében.

A projekt átadó eseményét szerdán délelőtt rendezték meg a városrészben, ahol az ünnepségen részt vett Papp László polgármestere, Kósa Lajos országgyűlési képviselő, valamint Barcsa Lajos, a Vénkert önkormányzati képviselője és Papp Csaba, a Libakert nevű városrész önkormányzati képviselője.

 

Több ezer dísznövény

Papp László az ünnepi beszédében azt hangsúlyozta hogy régen várt pillanat érkezett el, hiszen összesen 3,5 t hektárnyi terület újult meg, amelyből mintegy két és fél hektár a zöldterület. Elültettek 94 darab új fát, több mint 7000 cserjét, valamint több mint 19 ezer darab évelő növényt.

Új padokat és asztalokat helyeztek ki, felújítottak négy játszóteret, három sportpályát, ugyanakkor szabadtéri kondiparkokat is létesítettek.

Az 1913 ban megépült, ám 2011 óta üres Borsos-villa is átfogó külső-belső felújításon született újjá, és ezentúl így már közösségi házként működhet. Lesz benne klubtevékenység, művészeti foglalkozások, valamint zenei képzés is, és nyitva áll a helyiek mellett éppúgy, mint a Debrecen más városrészében élők előtt is.

Az összesen 638 millió forintba került városrendezés befejezése kapcsán Papp László polgármester azt kérte a vénkertiekől, hogy vigyázzanak rá, őrizzék meg Debrecen egyik legszebb, legélhetőbb városrészeként.

Fotó: Matey István

Figyeljenek egymásra

Ezt követően Kósa Lajos országgyűlési képviselő szólt az egybegyűltekhez. Mint hangsúlyozta, teljesen megváltozott a városnak ez a része, és talán még sohasem volt ennyire szép. Most azon kell dolgoznunk a továbbiakban, hogy így is maradjon, hiszen akármit csinálhat a város, hogyha a lakosok nem becsülik meg a fejlesztéseket.

Szükség van tehát a vénkertiek óvó tekintetére is, például ne szemeteljenek, és szóljanak a másikra, hogyha például eldobja a hulladékot.

A politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy a folyamat nem áll meg, mert most ugyan már a zöldterület például rendben van, de a jövőre nézve keresik a parkolási gondok enyhítésének megoldási lehetőségeit is, ugyanakkor út- és járdafelújításokra is szükség van.

Fotó: Matey István

Figyelembe vett lakossági kérések

A következőkben felszólalt Barcsa Lajos alpolgármester arra is rámutatott, hogy ez egy jól átgondolt fejlesztési programnak az eleme, és hogyha az intézmények fejlesztései is megvalósulnak, akkor már teljes lesz a Vénkert megújulása. Példaként említette, hogy már zajlik az intézmények közül a Dózsa-iskola felújítása, és tervben van a Sinai utcai óvoda rekonstrukciója is. A kivitelezést nagyban segítette, hogy Kósa Lajos és Papp László szívügyének tekintette a fejlesztéseket, és a város vezetői is nyitottak voltak a lakosok igényeire.

Barcsa Lajos példákat sorolt arra is, hogy mitől különleges a vénkerti rekonstrukció most lezárult fejezete. Ilyen a Borsos-villa felújítása, amely révén közösségi házként működik tovább, de különlegesség a közösségi kert, a már szintén működő kispiac, továbbá a Sinai utcán megvalósított zöld tető is.

Az átadás és a Borsos-villa megtekintését követően az alkalom résztvevői együtt járták be a Zöld város program révén megvalósult fejlesztéseket a Vénkertben.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában