jubileum

2020.07.12. 11:13

A cél a tanulás és a nevelés

Tízéves jubileumra készül a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

A hálózat a jövő évben egy nagyobb eseménysorozatot fog szervezni a jubileum kapcsán – hangzott el a pénteki tájékoztatón. Az eseményen felszólalt az egy hónapja megválasztott elnök, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, aki ilyen minőségében első alkalommal tájékoztatta a sajtót feladatairól.

Az előítélet ellenében

Az elnök a felszólalása elején a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat előzményeiről és kezdeteiről elmondta: a létrehozás előtti összejöveteleken már felvetődött, hogy roma származású, egyetemre bejutott fiatalokat támogassanak mind az egyetemen, főiskolán, mind az elhelyezkedésben. Az elejétől fogva az egyik elképzelés az volt, hogy csak roma fiatalokat támogassanak, mert ők nagyobb segítségre szorulnak.

– Elég hamar kirajzolódott az is, hogy ez a fajta súlyos nehézség, ahogyan az egész magyar társadalom és a világ a kisebbségi kérdést kezeli, sokkal összetettebb – hangsúlyozta Kocsis Fülöp. Emiatt egy olyan szakkollégiumot szerettek volna létrehozni, ahol nem csak roma származású fiatalok vannak, és ahol olyan fiatalok gyűlnek össze, akik törekednek az előítéletes gondolkodás orvoslására. – Nem titkolt cél, hogy olyan cigány fiatalokat neveljünk ki, akik a magyar társadalom elitjévé válnak – emelte ki az elnök. – Ennek hatására jöttek létre ugyanígy egyházi fenntartású szakkollégiumok. Három éve pedig már olyan egyesületet szerveztek meg, amibe egyetemi szakkollégiumok is csatlakoztak.

– Az elmúlt csaknem 10 évben már összességében négyszáztízen szereztek diplomát – mondta Biczó Gábor, a Roma Szakkollégiumok Egyesületének elnöke. Mint kiemelte, ez összecseng a szakkollégiumok az irányú törekvésével, hogy felelősségteljes értelmiségieket képezzenek, akik hozzájárulnak a társadalmi problémák megoldásához.

Van igény a tanulásra

– Létezik a magyar társadalom perifériáján egy olyan csoport, amelyben van igény arra, hogy a gyerekeket továbbtanítsák – hangsúlyozta Biczó Gábor. A sajtótájékoztatón részt vett a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium egy volt hallgatója, Balogh Boglárka is. – Kialakult itt egy olyan közösség, ahol barátok és társak vagyunk, és nem azt nézzük, hogy ki milyen anyagi háttérből érkezett ide – mondta a tavaly végzett hallgató.

Gaál Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában