felújítják

2020.06.11. 11:30

Új ruhát kap a tégláskerti orvosi rendelő, rá sem lehet majd ismerni

Az előzetesen felmérteknél is rosszabb állapotban van a régi rendelőépület.

Fotó: Kiss Annamarie

A debreceni önkormányzat saját forrásból valósítja meg a Tégláskert utca 51. szám alatti felnőtt orvosi rendelő külső, belső felújítását és projektarányos akadálymentesítését. Nemrég szerződést módosított a kivitelező céggel, mert számos pótmunka vált szükségessé

– derült ki a Közbeszerzési Értesítőből.

Az abban foglaltak szerint a felújítást az indokolta, hogy a 110 négyzetméter hasznos alapterületű rendelő igen nagy igénybevételnek van kitéve, elavult, korszerűtlen, az egészségügyi alapellátások biztosítására nem alkalmas. A helyiségek falfelületei, burkolatai még sosem voltak felújítva, igen elhasználódtak, leromlott állapotúak. A nyílászárók régi faszerkezetűek, nehezen használhatóak. A vizesblokkok, elektromos rendszerek, gázrendszer rendkívül leromlottak, pazarlóan üzemeltethetők.

Eredeti hibák

A módosítás olyan körülmények miatt vált szükségessé, amelyeket az ajánlatkérő nem láthatott előre. Többek között új válaszfalakat kell építeni, mert azok javításakor kiderült, anyaguk gázszilikát, és az építés idején történt kivitelezési hibák miatt a falazat mozog, instabil.

A padlóburkolat cseréje előtti bontáskor feltárták, hogy a mozaik alatt kizárólag egy cementtejjel stabilizált kavicságyazat van, ami a mai műszaki elvárások szerint nem megfelelően szilárd. Emiatt új padlóréteg is készül, hőszigeteléssel.

Fotó: Kiss Annamarie

Új kerítést kell építeni, mert a meglévő állapota a tervezés és a kivitelezés között eltelt időszakban jelentősen romlott, illetve megdőlt, a téglapillérek közül több megsüllyedt. Új klímaberendezés is szükséges, mert bár a meglévőt megtartották volna, a tervezés fázisában az orvosi rendelő üzemelt, így a berendezést a kivitelezés fázisában vizsgálták felül, megállapítva, hogy az nem építhető vissza, mert a töltőgáza már nem használatos – sorolja a pótmunkákat a KÉ leírása.

Miután a kivitelezés megkezdődött (2019. október 8-án) az üzemeltető felmondta a szolgáltatónál az üzemeltetői szerződését, amely következtében a cég elbontotta a riasztóhálózatot.

A pótmunkák során a riasztókiépítéshez védőcsövezés is elkészül. A fentieken túl ugyanakkor több – korábban tervezett – munka elhagyható, illetve a tervezettnél olcsóbban megvalósítható.

Így a meglévő újszerű, jó állapotú műanyag bejárati portál megtartható, annak műszaki állapota nem indokolja a cserét. A kivitelező feltárta a padlásfödémet és költségmegtakarítások miatt javasolta a padlástérben – kisebb javítást követően – a padlásburkoló tégla megtartását és a tervezett utólagos hőszigetelést erre a burkolatra ráfektetni.

Van, ami elhagyható

A műszaki dokumentációban szereplő hajlati kerámia­idomok helyett a padlóval azonos anyagú kísérőlábazat építhető be, mely költségmegtakarítást eredményez, és tisztíthatósága is jobb. Elmarad a tervezett üveg előtető építése a kivitelező javaslata alapján, az épület fekvése nem indokolja a szélsőséges időjárási tényezőktől való védelmet, továbbá forró nyári napokon a tető alatt rendkívül meg tud rekedni a meleg levegő, ezáltal tartós magas hőmérséklet keletkezik.

A fentiek miatt az eredeti beruházási érték nettó 36 millió 472 ezer 676 forintról 38 millió 993 ezer 307 forintra módosul. A kivitelezést egy debreceni cég végzi.

Szőke Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában