heves esőzés

2020.06.18. 14:28

Bokáig gázolhatnak a vízben egy-egy esőzés után a járókelők

A polgármesteri hivatal megrendelte a víznyelő műtárgyak és bekötővezetékeik tisztítását.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Ahogyan azt a lakosok tapasztalhatták (és a szakértők is megerősítették), nem átlagos felhőszakadás árasztotta el esővízzel a cívisvárost június 16-án. Korábban is előfordult azonban, hogy egyes helyeken nagyobb mennyiségű víz gyűlt össze kiadósabb, illetve hirtelen érkező esőzések után, gyakran a közlekedőknek is fejtörést, bosszúságot vagy épp veszélyhelyzetet okozva. „Tó” keletkezik például a Füredi út – Nádor utcai, igen forgalmas kereszteződésben, a templom előtti részen, mindkét irányban (a Füredi út felől a Malompark irányába, és a Füredi út felől a Dózsa György utca irányába is).

Balesetveszélyes

A villamos felől érkező gyalogosoknak a zebrán átkelve bokáig érő vízben kell(ene) gázolniuk. Sokan megkerülik a pocsolyát, ez viszont balesetveszélyes. Az egyik irányban (a Nádor utca felé) a lámpánál várakozó autók között, a korláton átmászva lehet kerülni, a másik irányban a kereszteződés felé, ahol viszont megy a forgalom. Még a június 9-ei nagyobb esőzés után fogalmaztuk meg a kérdést az önkormányzatnak: mit lehetne tenni ennek a helyzetnek a javítására?

– Az állami tulajdonú Füredi út üzemeltetője a Magyar Közút Nonprofit Zrt., míg a kapcsolódó járdák, kerékpár­út, valamint a Dózsa György és Nádor utcák önkormányzati tulajdonban és kezelésben üzemelnek – vázolta elöljáróban a helyzetet a polgármesteri hivatal. – A csapadékvizeket az önkormányzati tulajdonban levő, szerződés alapján a Debreceni Vízmű Zrt. által kezelt és üzemeltetett egyesített rendszerű (szenny- és csapadékvíz-elvezető) csatornahálózat fogadja be. A csomópontban levő közlekedési területek burkolatait és a csapadékvíz-elvezetőket a 2. villamosvonal létesítésével egyidejűleg, 2014 elején alakították ki és helyezték üzembe – részletezik.

Telítettség, hulladék

Egy-egy intenzívebb csapadékhullás esetén rövidebb ideig tapasztalható vízállásoknak több oka is lehet. Előfordulhat, hogy a hirtelen lehulló, a burkolat mélypontjain összegyűlő nagy mennyiségű csapadékvizet a víznyelő nem képes azonnal befogadni. Ennek hátterében a befogadó csatornaszakasz telítettsége, vagy a csapadékvíz által a víznyelő rácsra sodort növényi, illetve egyéb hulladékok okozta eldugulás állhat – mutatott rá válaszában a hivatal, hozzátéve: a vízállások kialakulásának megelőzésére a polgármesteri hivatal megrendelte a víznyelő műtárgyak és bekötővezetékeik tisztítását, esetleges dugulásának elhárítását.

SZT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában