Zöld város program

2020.05.05. 13:34

Főnixként születik újjá az Újkert

A több mint 100 ezer négyzetméternyi területet érintő fejlesztéssel kondiparkok is épülnek.

Fotó: Matey István

Az Új Főnix Terv Zöld város programja immár az Újkertben folytatódik, ahol az Újkert gazdaságélénkítő környezeti megújítása című projekt révén a városrészben található, elhasznált állapotú közösségi terek és a zöldterületek felújítása, fejlesztése valósul meg.

A Napló kérdésére a munkákkal kapcsolatban a debreceni polgármesteri hivatal elöljáróban arra emlékeztetett, hogy Debrecen önkormányzata 11 városrészben újítja fel a parkokat, játszótereket és sportpályákat az összesen 6 milliárd forint keretösszegnek köszönhetően. A komplex fejlesztési programban már megtörtént a Libakert, a Dobozikert és Sestakert korszerűsítése, de végéhez közeledik a munka a Vénkertben is.

Fotó: Matey István

Kutyafuttató, ivókutak

Az Újkertet illetően jelenleg a kivitelező kiválasztására irányuló nyílt közbeszerzési eljárás van folyamatban. A Napló megtudta azt is, hogy a közbeszerzési eljárás sikeres lefolytatását követően indulhatnak meg a kivitelezési munkálatok, melyekre a nyertes ajánlattevőnek 11 hónap áll majd rendelkezésére.

Fotó: Matey István

A Zöld város program keretében a kivitelezésnek része többek között a zöldterületek rekonstrukciója, azaz fák gallyazása, cserjeifjítás és gyomtalanítás, aljnövényzet frissítése, fásítás, füvesítés és zöldtető kialakítása is. A nagyszabású munka ugyanakkor a rekreációs területek fejlesztését is magában foglalja, amelynek a játszóterek, sportpályák felújítása, kondiparkok és KRESZ-pálya kialakítása, valamint kutyafuttató rekonstrukciója, pingpongasztalok és ivókutak felújítása, eszközök cseréje is része.

Fotó: Matey István

Játszótér-felújítások

A több mint 100 ezer négyzetméternyi területet érintő fejlesztés részeként fákat és cserjéket ültetnek, 9500 négyzetméteren új füvesítés, körülbelül 55 ezer négyzetméteren pedig gyepfelújítás valósul meg. A Napló megtudta továbbá, hogy padokat, hulladékgyűjtőket helyeznek ki, öt játszóteret újítanak fel, és két új kondiparkot létesítenek. A városháza arról is tájékoztatta a Naplót, hogy a megújításra szoruló területeken járdák, lépcsők felújítása, új parki sétaútvonalak kialakítása, parkolók bővítése, felújítása készül majd el.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában