húsvéti gasztronómia

2020.04.12. 11:28

Ünnep, amire télvíz óta készülünk

A böjti időszak végén, a feltámadást ünnepelve szívünk mellett asztalunkat is ünneplőbe öltöztetjük.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Van a tavasznak egy olyan időszaka, amikor lisztfelhőben úszik a konyha már kora reggel. Az illatok és ízek mellett megannyi szín is megmutatja árnyalatait. – Szeretem az ünnepek előtti néhány napot. Lehet tervezni, vásárolni, kitalálni mi legyen a menü, bár ez általában nem nehéz, hiszen, a jól megszokott ételeket szeretjük ilyenkor enni. Mindenképpen eltér az átlagostól: kiszakadunk egy kicsit a monoton hétköznapokból, teendőkből, és valami mással foglalkozunk – mondta a Naplónak Kovács Attila szakács, akivel a húsvéti ünnepek nyomába eredtünk, gasztronómiailag.

Konyhai kedvencek

Attila szívének legkedvesebb ételei ugyan nem az ünnepek tipikus képviselői, mégis valószínűleg kevés háztartás mondana nemet nekik: a savanyú krumplileves és a tészták.

– A rántást tejjel öntjük fel a végén, és ezt adjuk a leveshez. Paprikával, ha nincs benne más, vagy kolbásszal, füstölt hússal készítjük. És odavagyok az olasz konyháért is. Egy jó tésztaétel mindennel felér, például a puttanesca spagetti. Pikáns, ízes, csilivel, fekete olajbogyóval, tonhallal mindez megbolondítva egy kis fahéjjal és kakaóval, de épp csak egy picikével: tökéletes! – mondta Attila.

Első étele, amit elkészített egy töltött sült hús volt, pontosan tizenhárom évvel ezelőtt. – Akkor jöttem rá, hogy mennyire szeretek főzni. Pulykamellet sütöttem fűszeres kéregben, bele fetasajtot töltöttem. Természetesen krumplipürével, hozzá savanyúsággal – emlékezett vissza.

Tradíciók

Ahány ház, annyi szokás, és ahány konyha, annyi jól bevált recept és menüsör. Van, aki a nagymama féltve őrzött receptjére esküszik, van, aki a kísérletezést szereti.

Egy azonban biztos: hazánkban még mindig megvannak azok a jól megszokott fogások, amik nélkül nincs húsvét.

– Nálunk állandó a menü és úgy veszem észre, más családoknál is. Mindenki mást szeret ilyenkor, de a fasírt, a káposzta vagy a leves mindig ott van az ünnepi ételek között. És persze az asztalok szendvicsektől is roskadoznak, bárhová megyek is húsvétkor – vallja Attila, aki beszélgetésünkkor már pontosan tudta, mivel örvendezteti meg családját és vendégeit az ünnep alkalmával.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Tippek, praktikák

Kezdjük az előétellel: főtt sonka, friss zöldségek, torma és sárgatúró, mindez főtt tojással és kovásztalan kenyérrel vagy épp fasírttal. És persze az a csodás húsvéti kalács, ami már csak illatával is képes elbódítani a legkisebb unokától kezdve a legnagyobbat is. A hidegtálat elhagyva egy szépen gyöngyöző, finom leves folytathatja a sort. Lassan főzve, figyelve a lehabozásra nem ronthatjuk el. Bátran tegyünk bele kelkáposztát, borsót vagy épp karfiolt is, a sáfránytól pedig csodás színekben fog pompázni.

Főételünk lehet egy klasszikus sült hús krumplipürével, de ne feledkezzünk meg a Stefánia-szeletről, szemes fasírtról sem. – Mindig teszek bele tojássárgáját és egy kis szerecsendiót a pürébe, a vajat a tejjel pedig kicsit megmelegítem, mielőtt összerakom a krumplival és összetöröm. Így nem lesz olyan, mint a ragasztó – tette hozzá a szakács.

Végül a süteményekhez érkeztük, amiket felsorolni is nehéz. Talán az édességek esetén lehetnek leginkább eltérések konyha és konyha között. Készíthetünk Fanta-szeletet, aminek színe feldobhatja az asztalt, és igen könnyed is, de a zserbó is mindig telitalálat.

LD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában