áprilisi hidegek

2020.04.17. 17:30

Meleg víz is több fogy most a háztartásokban

A járvány miatt Debrecenben is későbbre halasztották a vízóra-leolvasásokat.

Fotó: Illusztráció / Matey István

A változékony áprilisi időjárás és az alacsony éjszakai külső hőmérsékletek miatt még nem érkezett lakossági igény a fűtés leállításra a Debreceni Hőszolgáltató Zrt.-hez.

Arday Balázs vezérigazgató a Napló érdeklődésére arról tájékoztatott, hogy a fűtés leállítására – a hosszú távú előrejelzéseket figyelembe véve – április végén és május elején várható nagyszámú megrendelés. Egyéb felhasználóknál a fűtésleállítás elkezdődött, és a leállítás mértéke csütörtökön 17 százalék volt.

Kevesebb közületi fogyasztás

A zrt. Debrecenben 33 ezer 826 lakossági és 1542 egyéb felhasználó számára nyújt távhőszolgáltatást, és a felhasználók szeptember 15. és május 15. között kérhetik fűtés beindítását és leállítását. Ehhez a felhasználói közösségek képviselőinek egy megrendelő nyomtatványt kell kitölteniük, és eljuttatni a szolgáltatási területvezetőséghez. A nyomtatvány és a hozzá tartozó tájékoztató letölthető a cég honlapjáról.

A fűtés leállítását 24 órán belül teljesítik. A fűtés leállítása előtt érdemes a várható hosszabb távú időjárási előrejelzéseket figyelembe venni.

Fotó: A DH Zrt. archívuma

A fűtés végleges leállítása után javasolják a termosztatikus radiátorszelepek teljes nyitását, mellyel a szelep beragadása megelőzhető, és a következő beindítás megkönnyíthető. A fűtési időszak hamarosan véget ér, és a hangsúly a karbantartásokra és felújításokra kerül. Fontos ezt tudniuk a felhasználóknak is. Május 15. és szeptember 15. között lehet elvégezni a felhasználói rendszer felújításait, átalakításait, radiátorcseréket a társaság előzetes jóváhagyásával.

A Napló kérdésére Arday Balázs azt is elmondta, hogy a járványvészhelyzet miatt a vízóra-leolvasásokat későbbre halasztották, és vélhetően a költségmegosztók leolvasásával is ugyanezt teszik az ezzel foglalkozó szervezetek. Emiatt mérési adatokkal még nem rendelkeznek, azonban a Hőszolgáltató tapasztalatai szerint is (például a hétvégi fogyasztás növekedése) a megnövekedett otthoni tartózkodás vélhetően növelni fogja mind a fűtési, mind a melegvíz-felhasználást. Az intézmény- és üzletbezárások pedig csökkenteni fogják a közületi felhasználásokat.

Részletfizetési csökkentés

– A 2019–2020-as fűtési idény a rendkívül változó külső hőmérsékletek miatt nagyon érdekesen alakul – fogalmazott a vezérigazgató. Az idény 2019. szeptember 15-től egy váratlanul hideg időszakkal indult, melynek köszönhetően rövid időn belül gyakorlatilag 100 százalékos lett a fűtöttség. Az októberi időjárás változékony volt, a hó elején még hidegrekordok születtek, majd a hónap közepétől naponta sorra dőltek meg a melegrekordok.

A novemberi és a decemberi időjárás is enyhe volt – idézte fel a szakember –, melynek eredményeként novemberben a cég hőfelhasználása a tervezett érték 77 százaléka lett, decemberben pedig a 90 százaléka. 2020 januárjában átlagközeli volt a hőmérséklet, februárban pedig az utóbbi 30 év második legmagasabb átlaghőmérsékletét tapasztaltuk.

A március átlagközeli hőmérsékletű volt, így a tervezetthez közelítő hőfelhasználást eredményezett, míg az április eddig az átlagostól egy kicsit hidegebb lett. Ezek miatt összességében az mondható el, hogy a mostani fűtési idényben a hőfelhasználás értéke 2020. március 31-ig a tervezettnek a 93 százaléka volt. „Ezért 2019 decemberében és 2020 áprilisában a túlfizetések mérséklése érdekében fűtési hődíj részfizetési csökkentését alkalmaztuk azoknak az épületeknek az esetében, amelyeknél a fogyasztás azt indokolta” – ismertette Arday Balázs.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában