Oktatás

2020.04.10. 14:11

Megváltás az online nyelvvizsga?

Az ígéret szerint akár másfél hónap alatt nyelvvizsgát lehet szerezni.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Bár a statisztikák folyamatosan javulnak, jelenleg is sok egyetemi hallgató marad nyelvvizsga hiányában diploma nélkül az abszolválást követően. A tavaly bejelentett majd visszavont kormányzati rendelkezés, miszerint ettől az évtől kezdve nyelvvizsga nélkül nem is lehetett volna egyetemre jelentkezni, szintén több ezer diákot érintett volna hátrányosan. A probléma többek között gyakran abban rejlik, hogy a nyelvvizsga megszerzése több hónapos tervezést igényel.

Egy nemrégiben Debrecenben is megjelenő új vizsgatípus viszont alaposan felkavarta az eddigi állóvizet.

Az érintett nyelvvizsgaközpontok azt ígérik, hogy mivel a számonkérés és a javítás is számítógépen történik, akár 18 napon belül államilag elismert dokumentumhoz lehet jutni. A kérdés mindössze annyi, hogy az új rendszer valóban vizsgázóbarát-e, esetleg könnyebb-e az eddig ismert számonkérésekhez képest.

A számítógépes nyelvvizsga mellett leginkább az szól, hogy rendkívül gyors. A hagyományos nyelvvizsgarendszer három időszakból áll: téliből, tavasziból és nyáriból. Ezzel szemben a számítógépes vizsgát nyújtó szolgáltatók közül az egyik havonta tart vizsgát, s ígéretük szerint a jelentkezéstől számítva egy hónap alatt teljesíthető komplexen a szóbeli és írásbeli rész is. A másik szolgáltató erre is rátesz, hiszen minden héten tartanak vizsgát, akár többször is. A jelentkezést követő tizedik napon már várják a vizsgázókat, az eredményről pedig nyolc napon belül értesítést küldenek. Ez még azzal együtt is megkapó lehet, hogy a hagyományos szisztémához hasonlóan ezekben az esetekben is harminc napot kell várni a bizonyítvány kiküldésére.

Nem megszokott vizsgahelyzet

Az új megoldás leginkább talán az Y és Z generációba tartozó fiatalokat célozza, akiknek már szinte természetes, hogy akár hivatalos ügyeiket is számítógépen keresztül intézzék. Bár az írásbeli és a szóbeli rész esetén is nyelvvizsgaközpontot kell felkeresni, a teremben nem padokba, hanem egy-egy számítógéphez kell ülni. A feladatoknál a program jelzi a leütött szavak számát, valamint folyamatos online, kétnyelvű kézi- és akadémiai szótár is elérhető. A számonkérés inkább kompetenciaalapúnak mondható, hiszen a feladatok a nyelvismeret alkalmazását és értését célozzák, s a két levél (amelyek nem is hivatalosak), blogbejegyzés vagy kritika írásán kívül nyelvtani résszel nem is lehet találkozni. Az egyes részekre vonatkozó határidők betartására visszaszámláló óra és külön felugró üzenet figyelmeztet.

Szóbeli rész kamerán keresztül

A negatívumok közé sorolható, hogy mivel új rendszerről van szó, így nincs annyi felkészítő anyag, mint a hagyományos típusokhoz, valamint kevés az olyan szaktanár is, aki külön erre a verzióra specializálódott.

Az írásbeli rész konformitása mellett viszont a szóbeli rész gondot okozhat azoknak, akiknek nem kényelmes egy mikrofonba és kamerába beszélni stresszes helyzetben. Itt meg kell említeni, hogy ennél a résznél is vizsgázóbarát a rendszer, hiszen a hallgatási feladatoknál kétszer is lejátszható a hangfájl, illetve a kifejtős résznél jegyzetelni is lehet a felkészülési idő alatt.

Mennyiség és minőség

Szakmán belül sok támadás érte a számítógépes vizsgát, mivel hetente akár három alkalmat is hirdet az egyik szolgáltató, ami megkérdőjelezheti a számonkérés minőségét. Az viszont az interneten található mintákból is kitűnik, hogy a szerkesztők a feladatokat nem tudományos szövegekre és szakcikkekre alapozzák. Emiatt előfordulhat, hogy egy blogbejegyzést nem natív anyanyelvű szerző írt, ami így önmagában is rejthet nyelvhelyességi hibát. Az érintett központ állásfoglalása szerint ez tudatos, s arra hivatkoztak, hogy a mai világban szinte elkerülhetetlen, hogy ne csak anyanyelvi szövegekkel találkozzunk, így ez is a gyakorlatiasságnak tudható be.

Szilágyi Gergő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában