esti vigília-szertartás

2020.04.11. 21:43

Megszentelés, áldás, feltámadás

„Ezen az éjszakán mindnyájan átéljük keresztségünk titkát, megújítjuk keresztségi fogadalmunkat.”

Fotó: Molnár Péter, archívum

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök és Törő András püspöki titkár atya végezte az esti vigília-szertartást szombaton a debreceni Szent Anna-székesegyházban.

Palánki Ferenc a szertartás kezdetén a következőket mondta: „Húsvét éjszakáján az egyház talán legszebb liturgikus ünneplése jeleníti meg számunkra a szent titkokat. A liturgia szimpóziumaiban, ujjongásában megjelenik a fény és sötétség, a tűz és a víz a nap és a csillagok, hogy együtt magasztalják a feltámadt Krisztust, aki legyőzte a bűnt és a halált.” – mondta.

A szertartás négy részből állt, első a fény liturgiája: a tűz megszentelése, Krisztus tüzének a feltámadás fényének ünneplése. Második az igeliturgia: az őshegyházban csak húsvét éjszakáján keresztelt. – Az olvasmányok a keresés titkáról, annak gyümölcseiről beszélnek. Harmadik a víz megáldása: ezen az éjszakán mindnyájan átéljük keresztségünk titkát, megújítjuk keresztségi fogadalmunkat, majd ezt követi a húsvéti feltámadási szentmise – fűzte hozzá.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a következőket említette: „Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet. A föld még kietlen és puszta volt, a mélység fölött sötétség volt, de Isten Lelke lebegett a vizek fölött. Akkor ezt mondta Isten: Legyen világosság! És lett világosság. Látta Isten, hogy a világosság jó, elválasztotta tehát Isten a világosságot a sötétségtől. És elnevezte Isten a világosságot nappalnak, a sötétséget pedig éjszakának nevezte el. Így lett este, és lett reggel: első nap. Azután ezt mondta Isten: Legyen boltozat a vizek között, hogy elválassza egymástól a vizeket! Megalkotta tehát Isten a boltozatot, és elválasztotta a boltozat alatt levő vizeket a boltozat felett levő vizektől. És úgy történt. Azután elnevezte Isten a boltozatot égnek. Így lett este, és lett reggel: második nap. Azután ezt mondta Isten: Gyűljenek össze az ég alatt levő vizek egy helyre, hogy láthatóvá váljék a szárazföld! És úgy történt. Azután elnevezte Isten a szárazföldet földnek, az összegyűlt vizeket pedig tengernek nevezte el. És látta Isten, hogy ez jó. Azután ezt mondta Isten: Növesszen a föld növényeket: füveket, amelyek magvakat hoznak, és különféle gyümölcsfákat, amelyek gyümölcsöt teremnek, és majd abban magvuk lesz a földön. És úgy történt.” – idézte Mózes első könyvéből.

NE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában