vannak szélhámosok

2020.04.13. 20:10

A telefonos csalókkal ne tárgyaljunk!

Régi és elterjedt trükk a házalás, de már az online térben is jelen vannak a szélhámosok.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az elmúlt időszakban sem csökkent az idősek ellen elkövetett csalások, átverések száma, az úgynevezett unokázós csalókkal szemben még hatékonyabban szükséges fellépni. A Napló érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) arról tájékoztatott, hogy mint eddig mindig, most is azt javasolják, legyenek a polgárok egy kicsit gyanakvóak, ha például túl olcsón kínálnak számukra valamit, akár az interneten, akár házalók által.

Hamis profilok

– Csak a kijelölt üzletekben vásároljanak gyógyászati eszközöket, gyógyszereket, medicinákat! Ha bizonytalanok a dologban, akkor kérjék a hozzátartozók segítségét. Az unokák sokkal jobban eligazodnak az internet világában, így legalább a kapcsolattartásra is van mód. Majd a fiatal ellen­őrzi, hogy aki az interneten árul, az tényleg kereskedő, vagy egy hamis profil mögé bújt csaló – közölte az ORFK.

– Ha egyedül él valaki, akkor se engedjen be árusokat a lakásába, ez különösen veszélyes! Egyrészt silány terméket sózhatnak rá, másrészt elterelve a figyelmét az értékeitől is megfoszthatják. Az önkormányzatok időslátogatóit, alkalmazottait, szociális segítőit is megkérhetik a beszerzésre. Kérdezzék meg a háziorvost, hogy mit javasol, mielőtt megvásárolnak valami haszontalan dolgot sok pénzért – hangsúlyozták. Az ORFK felhívta a figyelmet, hogy régi és elterjedt trükk a házalás, amikor becsöngetnek és különféle termékeket árulnak; elterelve az idős ember figyelmét, még az értékeit is ellopják.

– Az online térben pedig a közösségi oldalakon, e-mailekben keresik meg az állampolgárokat, és kínálnak eladásra termékeket. Ezek az átverős oldalak, áloldalak, nem kereskedők. Csak azért hozzák létre, hogy nem létező vagy silány dolgokat áruljanak, és beszedjék a pénzt. Orvosi eszközöket, gyógyszereket, vírus elleni vakcinát hirdetnek, és csapják be a gyanútlan vásárlókat – tudatták.

Csak ha ismerjük

Közlésük szerint gyanakodni kell, ha valaki nagyon olcsón hirdet olyan terméket, amiről tudjuk, hogy a patikában, más boltban sokkal drágább. Ne vásároljunk házalótól, ne engedjük be a házba! A neten akkor rendeljünk terméket, ha ebben gyakorlatot szereztünk, és tisztában vagyunk a csalók módszereivel. Régóta működő online kereskedőtől vásároljunk, olyan helyről, személytől, akit ismerünk. Nézzük meg, hogy lehet-e telefonon kapcsolatba lépni az eladóval: mennyire készséges, segítőkész, udvarias. Lehetőség szerint fizessünk utánvéttel!

Nagy Emese

A legfontosabb mindig az elővigyázatosság

Az ORFK azt javasolja, naponta többször is beszéljünk azzal az idős hozzátartozóval, aki életkoránál fogva sérülékeny és veszélyben, egyedül van. Kérdezzük meg, hogy mire van szüksége. Egyeztessünk az önkormányzattal (ha messze élnek), hogy miben, hogyan tudnak segíteni az idős rokonnak. Ismételni kell naponta többször is, hogy ne dőljön be telefonálónak, házalónak, netes csalónak, el kell mondani a trükköket és azt is, hogy miként lehet azokat kikerülni.

– A telefonos csalókkal ne tárgyaljunk! Ha úgy véljük, hogy az unokánk, gyerekünk – akkor hívjuk vissza, az általunk ismert számon! Soha ne adjunk pénzt ismeretlennek, mert azt mondja, hogy bajba került az unokánk vagy a gyermekünk. Mindig ellenőrizzük le a történet valódiságát!

A házalót ne engedjük be a házba! Soha ne hagyjuk egyedül a lakásban, ha még is bemenne. Soha ne maradjunk egyedül vele, velük. Veszélyesek lehetnek ránk, értékeinkre nézve.

Gyanús személyek kapcsán a polgárok hívják a 112-es segélyhívót, tegyenek bejelentést. Keressék a településen a polgárőröket is, hogy házalók járják a falut, várost és figyeljenek ők is oda – javasolja a rendőrség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában