bírság nélkül

2020.04.22. 16:00

A Föld napján is sok autó parkol a zöldterületeken

A Debreceni Közterület-felügyelet arra figyelmeztet, hogy tilos ilyen helyen hagyni gépjárműveinket.

Fotó: Vass Attila

A folyamatosan gyarapodó autóállomány és egyes tulajdonosok felelőtlen hozzáállása miatt mind többen parkolnak zöldterületen: fűsávon, parkban, fás részeken, valamint a járdákon. Ezek olyan területek, melyek az esztétikai élményen túl az emberek egészségét is szolgálnák. Sok autós arra hivatkozva áll ott, hogy „az egy csupasz földterület”, holott az is park volt, míg a gépjárművel közlekedők ki nem pusztították.

Olvasónk jelzése alapján Debrecenben ilyen hanyatló zöldterületek találhatók a Faraktár utca környékén, a Benedek téren és a Dobozi lakótelepen is. Elmondása szerint az utóbbi helyen, a kiserdőben is mindennapos a gépjárművek jelenléte.

Rendszeres ellenőrzések

A Föld napján tett terepszemlénk helyszínére tartva többek között a Kossuth utcán is azt tapasztaltuk, hogy autók állnak (egykori) zöldterületeken, például a főkapitánysággal szemközt is. Megérkezve azt láthattuk, hogy a Fényes udvari bölcsőde előtt is autó áll a füvön, ráadásul zöld rendszámú. A középiskola melletti ligetben pedig valóban kocsik „hűsöltek”.

Fotó: Vass Attila

Olvasónk panasza nyomán a Napló a Debreceni Közterület-felügyeletet is megkereste. Tőzsér Gyula, a hivatal hatósági osztályvezetője elöljáróban arról tájékoztatott, hogy a közterület-felügyelői járőrszolgálati ellenőrzéseiken tapasztaltak, valamint a hivatalba folyamatosan érkező lakossági bejelentések alapján is rendszeresen tartanak ellenőrzéseket Debrecen közigazgatási területén a gépjárművel zöldterületen történő szabálytalan várakozások megszüntetése, valamint a zöldterület védelme érdekében.

Mi számít zöldterületnek?

Válaszában a szakember közölte azt is, hogy a város közterületének tisztán tartásáról és a zöldterületek védelméről szóló önkormányzati rendelet értelmében „Zöldterület: a város szabályozási tervében erre a célra kijelölt területfelhasználási egység, továbbá ilyen kijelölés nélkül is a lakosság pihenésére, felüdülésére, egészségének megőrzésére, regenerálódására, szórakozására, esztétikai élménynyújtásra, a mikroklíma javítására, a város szerkezetének tagolására szolgáló, jellemzően növénnyel borított közterület.”

A rendelet szerint a zöldterületek körébe tartoznak – a létesítőtől függetlenül – elsősorban parkok és az ezekhez kapcsolódó sétányok, továbbá az utak és terek zöldsávjai, a játszóterek, a sportpályák, a megkezdett parkosítással érintett, továbbá a roncsolódott zöldterületek, valamint az egyéb zöldnövénnyel borított, illetve kerti burkolattal fedett közterületek is. S ami a legfontosabb, a rendelet 7. § (1) bekezdése leszögezi: tilos járművel a zöldterületekre behajtani, továbbá ott várakozni.

Fotó: Vass Attila

Nem bírságolnak

Tőzsér Gyula a Napló kérdésére kifejtette azt is, hogy „amennyiben a szolgálatot teljesítő közterület-felügyelő az ellenőrzése alkalmával, gépjárművel zöldterületen történő várakozást tapasztal, a gépjármű vezetőjével szemben kizárólag figyelmeztetést alkalmazhat”. Ha pedig a közterület-felügyelő az ellenőrzés során azt tapasztalja, hogy a járművel zöldterületen várakoznak, akkor a jármű szélvédőjén felhívást helyez el.

Ebben a felhívásban a felügyelő tájékoztatja a jármű vezetőjét, hogy tilos járművel a zöldterületre behajtani, illetve ott várakozni. A közterület-felügyelő a felhívásban felszólítja a jármű vezetőjét, hogy a szabálytalan várakozás megszüntetéséről haladéktalanul gondoskodni szíveskedjen.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában