vegyszermentes eljárás

2020.04.20. 14:00

A fertőtlenítés másik szintje

Az ózon elpusztítja a vírust, azonban okosan kell vele bánni.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Egyre több helyen alkalmaznak ózongenerátort fertőtlenítésre, a vegyszermentes eljárás hatékony eszköznek bizonyul a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Fábián István, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének egyetemi tanára a Napló kérésére elmondta, hogyan működnek ezek az eszközök, milyen szerepet tölt be az ózon a fertőtlenítésben.

Igen erélyes oxidálószer

– Az ózon igen erélyes oxidálószer, ezért amikor levegőbe vagy ivóvízbe kerül, az ott lévő vegyületekkel és mikroorganizmusokkal reakcióba lép.

„Ha találkozik egy vírussal vagy baktériummal, akkor azokat részben oxidálja, így azok elvesztik a funkciójukat, tehát megöli őket”

– mutatott rá Fábián István. Majd a generátor működésével folytatta: – Az ózongeneráláshoz a legtöbbször úgynevezett koronakisülést használnak, bár most már vannak modernebb eszközök is. A lényege az, ha két elektród közé oxigént vezetünk, elektromos kisülés történik, s az oxigénből ózon fog generálódni, ezt lehet használni fertőtlenítésre – ismertette az egyetemi tanár. Normál esetben egy átlagember nem gyakran találkozik ózonnal; villámlás után lehet érezni az illatát, a villámlás hatására ugyanis ózon képződik a levegőben. A régi típusú másológépek közelében is találkozhatunk ózonnal, ezen eszközök ugyanis kisülés hatására ózont állítanak elő.

Gyorsan lebomlik

A speciális ózongenerátoroknak különböző típusai vannak. – A középkategóriás készülékekben van egy ventilátor, ami forgatja a levegőt, itt történik meg a kisülés, az ózon pedig szétoszlik a levegőben. A készülék kialakításától és a teljesítménytől függ, milyen messzire jut el az ózon. Azt szokták mondani, magasan kell elhelyezni egy helyiségben, mert az ózon a levegőnél nehezebb gáz, tehát lesüllyed. Ha azt akarjuk, hogy viszonylag egyenletes legyen a légtér telítettsége, akkor magasan kell elhelyezni a készüléket. Igaz, hogy az ózon gáz-halmazállapotú, de csak a felületeken fejt ki nagyobb hatást. Pontosan amiatt, hogy nagyon reaktív, nem tud bemenni eldugott sarkokba, mert mire odaérne, lebomlik. Az, ami az előnye a fertőtlenítésben, az tulajdonképpen a hátránya is élettartam szempontjából, mert annyira reaktív, hogy nagyon gyorsan lebomlik – tudatta Fábián István.

Az elmúlt időszakban többek között mentőállomásokon, tűzoltóságokon helyeztek el ózongenerátorokat, azonban lakossági felhasználásra nem ajánlatosak.

Kaszinókban is

– Bizonyos koncentráció fölött szakértelemre van szükség a használatához. Az ózon a városi légkörben káros, mert a nyálkahártyát irritálja.

„Amikor ózongenerálással történik egy szoba fertőtlenítése, akkor onnan illik kijönni.”

Ugyanakkor például Las Vegasban a kaszinók légtere zárt, nagyon hamar elhasználódik a levegő. Ezekben a termekben a szagtalanításra ózont használnak: elszívják a levegőt a kaszinó légteréből, generátorral ózont állítanak elő, amit összekevernek a levegővel, s valahol egy másik ponton pedig visszatáplálják a levegőt, amiben az ózonkoncentráció leesik, mire bejárja ezt az utat – részletezte az egyetemi tanár.

Van más megoldás is

A klór-dioxid legalább olyan hatékony fertőtlenítőszer, mint az ózon, de előnyére kevésbé bomlékony.

– A klór-dioxid kellően erélyes és hatékony ahhoz, hogy a mikroorganizmusokat elpusztítsa, de nem bomlik el olyan gyorsan, mint az ózon. Ezt a gázt kémiai úton, vizes oldatban lehet előállítani, ehhez vannak generátorok. Az Amerikai Egyesült Államokban például a szeptember 11-i támadás után attól féltek, hogy antraxszal, a lépfene baktériumával fogják megtámadni őket. Több alkalommal és helyen is a klór-dioxidot használták, hogy ha van a levegőben antrax, elpusztítsa azt – ismertette Fábián István.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában