fény a sötétben

2020.03.26. 11:30

Hétköznapi csodákban hihetünk általuk

Egyre több fiatal érzi úgy, nagyobb szükség lehet a segítségre, mint valaha.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

- A koronavírus miatt kialakult helyzet mindenkit megráz, talán különösen az amúgy is stresszelő, esetleg pánikbeteg embereknek lehet borzalmas. Kilátástalanságot érzek én is, nem tudom, mi lesz egy hét, akár egy hónap múlva, többet szorongok, mint amúgy. Fontos azonban, hogy ott legyünk egymásnak, figyeljünk a másikra. Mindenkinek szüksége van rá és meg is érdemli, hogy valaki megkérdezze tőle, hogy van – mondta a Naplónak Gáspár Mercédesz, aki egy rendkívül izgalmas kihívással igyekszik segíteni olyan embertársain, akikről talán nem is gondolnánk, milyen nehézségekkel kell most megbirkózniuk. Egy kis odafigyelés számukra hatalmas segítség. De lássuk, miről is van szó pontosan!

Erőt merített

Fotó: Gáspár Mercédesz

Merci 26 éves, egy remek fejlesztő csapat koordinátora. Szabadidejét legszívesebben családjával, barátaival tölti, de gyakran sétál egyet a Nagyerdői fái alatt kutyájával. Fiatal kora ellenére hosszú, nehéz küzdelmen van túl. A megpróbáltatásokból azonban olyan felfoghatatlan mennyiségű erőt tudott meríteni, amiből még másoknak is jut! – 19 évesen agydaganattal diagnosztizáltak, a harmadik műtét környékén pedig elkezdtek erős pánikrohamaim lenni. Először blog formájában írtam ki magamból az érzéseimet, majd a Debreceni Egyetem Angol Tanszéke kért fel, hogy egy barátnőmmel előadást tartsunk a betegségeinkkel kapcsolatos küzdésről. Később a régi gimimben, a Csokonaiban beszéltem erről. Mindegyikből hatalmas erőt merítettem. A jelenlegi körülmények nem engedik meg, hogy nagy közönség előtt előadást tarthassak, így úgy döntöttem, 60 napon keresztül 60 emberrel fogok 60 percen át beszélgetni. A téma lehet a daganat, a pánikbetegség, de recepteket is megoszthatunk egymással. A lényeg, hogy kommunikáljunk – mondta.

Kétoldalúság

Beszélgetésünkkor Merci kihívásának elején járt, pozitív tapasztalatai azonban felülmúlták várakozásait. – Abban biztos voltam, hogy nekem rengeteget fog adni. Meglep, hogy nagyon sokan jelentkeztek és külön öröm, hogy sok ismeretlen is rám talált – tette hozzá. Ez pedig vissza is hat! Merci egy évvel ezelőtt elképzelhetetlennek tartotta, hogy idegenekkel fog beszélgetni életéről, vagy képes lesz kijönni pánikbetegségből annyira, hogy másokat is motiváljon. S lesz-e folytatása a kiíhvásnak? – Titkon remélem, a 60 nap kevés lesz, mert annyira sok jelentkező akad majd. Bízom benne, hogy két hónap után normalizálódik a helyzet és lehetőség lesz ezeket a beszélgetéseket személyesen is folytatni. Nagy álmom, hogy még több előadást tarthassak, küzdelmeim pedig másokat is segít majd – mondta végül. Merci közösségi oldalán továbbra is várja azokat, akik úgy érzik, segíthet nekik, vagy akiknek csak jól esne beszélgetni valakivel, akit tényleg érdekel a hogy vagy?-ra a válasz.

Szájmaszkokat gyártanak

Fegyverné Marczin Vanda és Marczin Roland maszkokat készítenek otthon
Fotó: Marczin Roland

A járvány okozta gazdasági helyzet miatt Marczin Roland, a harminckét éves debreceni vállalkozó is kénytelen volt bizonytalan időre kitenni a zárva táblát üzlete ajtajára. Ő is munka nélkül maradt, temérdek szabadidővel. Hetekkel ezelőtt ikertestvére, Fegyverné Marczin Vanda iparművész vetette fel az ötletet: készítsenek maszkokat otthon. – Sok jó barátom az egészségügyben, akik megkerestek és elmondták, nagy szükségük lenne szájmaszkokra, így elkezdtünk számukra is gyártani párat – emlékezett vissza a fiatalember a járványhelyzet elejére. Azóta sorban érkeznek hozzájuk a telefonhívások és az e-mailek az egészségügyi intézményektől. Hatalmas igény van a maszkokra. Rövid idő elteltével a cívisváros legismertebb kulturális intézményeinek dolgozói közül is többen a testvérpár segítségére siettek. A város polgáraitól beérkező támogatásokat Koroknai Edit, a MODEM igazgatója koordinálja, megkönnyítve ezzel a szorgos kezek munkáját.

Fogytán az anyagok

– Két órákat alszom, folyamatosan varrok. Naponta hozzávetőlegesen százötvenet tudok egyedül megcsinálni. Amióta elindult a „nagy ipar” és többen vagyunk, körülbelül ezerötszáz készül el egy nap. De egyre csak növekszik az igény. Ezen a héten olyan hat-hétezer darabok kellene legyártanunk. Ez rengeteg – nyilatkozta Roland a Naplónak; a telefonbeszélgetés közben is pörgött az otthoni gyártósor. Gyorsan fogynak az anyagok is és ezer maszk elkészítéséhez hozzávetőlegesen százezer forintra van szükségük. – Ha érkezik anyagi segítsék, én szoktam elmenni a nagykerbe, bevásárolni a megfelelő anyagokat – tette hozzá a fiatal vállalkozó, aki az egyik legismertebb internetes közösségi oldalon megalakult, kórházi dolgozók megsegítését szolgáló csoportban is közzétett egy videót az általuk használt szabásmintáról és a varrási folyamatokról. Azt mondja, a legfontosabb, hogy a maszk kényelmes, mosható, vasalható és fertőtleníthető legyen.

Hatással vannak másokra

– A minap a kereskedésben anyagot vásároltam, amikor odajött hozzám egy hölgy. Azt mondta, az interneten látta a videónkat, onnan ismert fel. Csak el akarta mondani, ő is varr majd otthon, ötven maszkhoz vásárolt anyagot. És még számos szorgos ember jelezte, hogy elviszik a már általunk előre leszabott anyagokat és besegítenek nekünk – mesélte Roland, aki azt is elárulta, jó érzéssel tölti el őket, hogy sokan követik a példájukat. Nem ritka az sem, hogy egy-egy szállítmány kézbesítése után telefonon hívják őket a kórházakból, hogy elmondják: köszönik, amit értük tesznek. Nagyon igyekeznek, azonban egyelőre minden egészségügyi dolgozónak csak egy maszkot tudnak biztosítani. Szeretnének ezen a számon emelni, ahhoz azonban több anyagra van szükség, így szívesen fogadnak bármilyen támogatást, akár anyagi, akár fizikai felajánlásról van szó. Segítsünk nekik.

LD, BD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában