olvasói levél alapján

2020.03.16. 15:17

Büntetik a szabálytalanul parkolókat

Csaknem kétezer parkolóhelyet használhatnak az autósok a Klinikai Központ területén.

20200314 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló Klinika központban általános látogatási tilalom van.

Fotó: Matey István

Szabálytalanul parkoló autókra hívta fel lapunk figyelmét egyik olvasónk, aki levelében elmondta, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjánál gyakran találkozik szabályszegő járművezetőkkel. Olvasónk a rehabilitációs épületbe tartott 6 hónapos gyermekével, és nem tudta feltolni a járdán a babakocsit, mert végig autók álltak rajta, a megállni tilos tábla ellenére is. Mint írta, kénytelen volt az úttesten közlekedni, amivel akadályozta a forgalmat, arról nem is beszélve, ha utat kellett volna adnia egy mentőnek, szinte helye sem lett volna, hogy lehúzódjon.

Levelében arra is kitért, hogy a mentő megállóját tilosban parkoló autósor tette megközelíthetetlenné, ráadásul a vakok és gyengénlátók számára fenntartott segédútvonalra is sokan pofátlanul ráparkolnak. A problémával felkerestük a Debreceni Egyetemet, mely azt a tájékoztatást adta, hogy a Klinikai Központ I. és II. telepén, illetve a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban is 24 órás járőrszolgálat működik, az év minden napján.

Hangsúlyozták, az őrszolgálat ellenőrzi a szabályok, különösen a parkolási rend betartását.

Szankciókat alkalmaznak

Ismertették, a szabályok megsértése esetén a Debreceni Egyetem behajtási és parkolási rendje szerint több szankciót is alkalmaznak. A szabálytalanul parkoló gépjárművezetőket figyelmeztethetik szóban vagy a járművezető távolléte esetén a szélvédőn elhelyezett figyelmeztető felirattal. Az ismétlődő (egy éven belüli harmadik) felszólítással egy időben a bérletet visszavonják 3 hónapra, napijegyeseknél a belépési jogosultságot felfüggesztik 3 hónapra (b. pont). A 3 hónapos kitiltás lejártát követően fél éven belül ismételten előforduló szabálytalanság esetén a szabálytalankodók bérletét 1 évre vonják be, a napijegyes belépőket pedig 1 évre tiltják ki (c. pont). Kirívó szabálytalanság – például zöldterületen való áthajtás vagy parkolás, mozgáskorlátozott– vagy engedélyhez kötött parkoló illetéktelen használata – esetén azonnal a b. pont, ismétlődésekor a c. pont szankciói lépnek életbe.

A közlekedési és a parkolási szabályok betartatására az egyetem a közforgalmú intézményi területen szükség esetén a hatóságokat is bevonja, a KRESZ és a parkolási rend durva megsértőivel szemben hatósági eljárást kezdeményez.

Megtudtuk, idén még nem jelentettek – a szabályzatban megfogalmazott – durva szabálysértést.

A tavaly januártól érvényes, a DMJV Önkormányzat által a Klinikai Központ melletti városi parkolóra meghatározott kedvezőbb díjtételeknek köszönhetően érzékelhetően javult a telepen a korábban tapasztalt zsúfoltság.

Az egyetem 2020-ban mind a Kenézy-kórház, mind a Klinika I-es és II-es telep határán úgynevezett „zone in zone” parkolókat alakít ki kedvezőbb díjtételekkel a várakozás megkönnyítésére, illetve a Nagyerdő gyepén és fái között történő nagy tömegű parkolás visszaszorítása érdekében, ugyanakkor továbbra is cél, hogy a klinikai épületek betegszállítási célú megközelíthetősége fennmaradjon.

A Debreceni Egyetem beteg­ellátó intézményeinek területén az utóbbi két évben 228 új parkolóhelyet alakítottak ki, így jelenleg 1946 parkolóhely áll rendelkezésre. A betegellátó intézmények területére naponta mintegy hatezer gépkocsi hajt be, többségük csupán rövid időre, betegszállítási céllal.

Vass Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában