Újabb mérföldkő

2020.03.02. 17:30

Az agresszió visszaszorításáért dolgoznak

Helyükre kerültek az első speciális tantermi ajtók, melyek a beláthatóságot szolgálják.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) a tantermi nyitottság programban. Két héttel ezelőtt számoltak be arról, hogy az iskolai erőszak visszaszorítása érdekében ablakokkal látják el a tantermek ajtajait. Az első, újragondolt nyílászárók elkészültek, s a DSZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskolájában az asztalos tanulók által készített ajtókat már be is szerelték. Eddig harminc ajtóra került ablak, melyeket olyan biztonsági, dupla rétegű üveggel látták el, melyek ütés esetén nem törik be.

Fotó: Molnár Péter

– Az elmúlt időszakban több iskolai agresszióval kapcsolatos ügy látott napvilágot. Országosan évről évre egyre inkább növekszik az ilyen jellegű ügyek száma, az elkövetésben a legveszélyeztetettebb korosztály a középiskolás réteg. Megelőzés érdekében igen fontos szerepünk van – fogalmazott Hámori Éva Judit, a DSZC főigazgatója az Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskolában tartott hétfő reggeli sajtótájékoztatón.

Közös felelősség

A főigazgató kitért arra is, hogy az agresszióval kapcsolatos ügyek okai sokrétűek: – Kockázati tényezőt jelent, hogy egyre magasabb a különös figyelmet igénylő, a hátrányos helyzetű, valamint tanulási, beilleszkedési nehézséggel küszködő tanulók száma, s ebben a felgyorsult világban egyre hiperaktívabbak a gyermekeink. Ez konfliktushoz vezethet akár diákok között, akár tanulók és pedagógusok között is – mutatott rá Hámori Éva Judit.

Fotó: Molnár Péter

A Debreceni Szakképzési Centrum iskoláiban agresszív magatartás ritkán fordul elő, tanár elleni bántalmazás nem is volt az elmúlt időszakban.

– A tantermek nyitottá tételének a célja többek között az, hogy meggátoljuk az iskolai erőszakot, a fegyelmezetlenséget. A vezetőknek könnyedebbé válik ezáltal a hatékonyabb ellenőrzés, s be tudnak avatkozni, ha valamilyen rendellenesség van a tanteremben. Az agresszió megelőzése az iskola és szülők közös felelőssége. A jövőben a Debreceni Szakképzési Centrum partnerként szeretne a szülőkkel ez ügyben fellépni – hangsúlyozta a főigazgató.

Fotó: Molnár Péter

Nem értékrend alapján

Pósán László országgyűlési képviselő az eseményen elmondta, nem lehet tudni, mennyire elégséges a tantermek beláthatósága a konfliktusok kezelésében.

– Abban biztos vagyok, hogy ezen túlmenően néhány új eszköz bevezetését is meg kell fontolni. Érdemes megfontolni a büntethetőségi korhatár kérdését, az ilyen esetekben a családi pótlék folyósítás esetleges változtatását, a szülő felelősségét, s annak a lehetőségét is mérlegelni kellene, hogy milyen legyen a büntethetősége annak, aki ilyen eseményről videofelvételt készít, majd felteszi a világhálóra. Számos jogi természetű eljárásban is érdemes tájékozódni – hangsúlyozta Pósán László. Hozzátette: – Egy olyan típusú, jó gyakorlat kezdetén vagyunk, ami remélem, országos is követendő példává válik. Az, hogy melyik iskolában, és milyen ütemben kezdődnek ezek az ajtócserék, nem kíván valamiféle értékrendet mutatni. Nem azért kezdődik ebben az iskolában, mert itt lennének legrosszabbak a diákok, hanem mert itt készítették az ajtókat – emelte ki a képviselő.

Hámori Éva Judit a Naplónak elmondta: a Debreceni Szakképzési Centrumhoz 11 iskola tartozik. Várnak egy kicsit, megnézik, mennyire hatékony ez a módszer, s amennyiben beválik, akkor a többi intézményben is szeretnék megvalósítani a tantermi nyitottságra irányuló programot.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában