akár le is kapcsolhatják

2020.02.03. 11:30

Százmilliós hátralék a szolgáltatóknál

A vízműnek lakosságilag 260 millióval, a hőszolgáltatónak 211 millióval tartoznak.

Fotó: Illusztráció: Észak-archív / Bujdos Tibor

Több mint 211 millió forint a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. lakossági kintlévősége a tavaly decemberi adatok szerint. Mint azt Hernyák Imre értékesítési igazgató kérdésünkre elmondta, 2019-ben 27 százalékkal, vagyis több mint 78 millió forinttal csökkent a tartozások mértéke. – A hátralékok beszedése nagyon fontos feladata társaságunknak, ezért kiemelt figyelmet fordítottunk erre a területre. A leghatékonyabb módszerünk az, hogy azokat a díjfizetőket, akik a határidőre ki nem fizetett számlák után kiküldött fizetési felszólítót sem fizetik be, a hátralékkezelési ügyintézőink személyesen felkeresik, és a fizetési képességükhöz igazított kamatmentes részletfizetési megállapodást ajánlanak fel. A tavaly megkötött ilyen megállapodások száma meghaladta az 530-at – fogalmazott. Hozzátette: amennyiben nem jár sikerrel a megkeresésük, akkor fizetési meghagyást kezdeményeznek, melynek eredménye a végrehajtási eljárás. Mint megtudtuk, a számlák kiegyenlítésére a lakosságnak számos lehetősége van úgy, mint csoportos beszedési megbízással, átutalással, különféle online módszerekkel és végül a számlalevelekhez csatolt csekkekkel is. A díjfizetőknek lehetőségük van a hátralék kifizetésére a csekkes és a pénzintézeti átutalásos fizetési módokon túl a vevőszolgálati irodákban, illetve a területi hátralékkezelési ügyintézőknél készpénzzel vagy bankkártyával is.

Sokkal tartoznak a debreceni fogyasztók

Azokkal szemben, akik a hátralékkezelésben nem működnek együtt a hőszolgáltatóval, már határozottabban lépnek fel, például alkalmaznak szolgáltatásból való kizárást a használati melegvíz-szolgáltatás területén.

– Amennyiben ezt nem teszik lehetővé azzal, hogy a szerelőinket nem engedik be, akkor nem peres eljárás keretében kérjük a bíróságtól a bejutás elrendelését. A végrehajtási eljárások esetében pedig indítványozzuk akár az ingatlan árverezését, bérlők esetében pedig a tartozást engedményezzük a bérleti jog tulajdonosának – fogalmazott Hernyák Imre.

Korlátozások

Fotó: Kiss Annamarie

A Debreceni Vízmű Zrt. lakossági kintlévősége csaknem 260 millió forint, mely a 2018-hoz hasonló mértékű. – A keletkezett díjhátralékok visszaszorítása, behajtása érdekében fizetési felszólításokat küldünk, valamint díjbehajtói telefonos, személyes megkereséseket indítottunk, továbbá az ügyfélszolgálaton személyesen vagy egyéb írásos megkereséskor felhívjuk a figyelmet a számlák pénzügyi rendezésére, a számla mellé hátralékos csekket, esetenként hozzácsatolt felszólítást bocsátunk ki, a nem teljesült beszedésekről felhívásokat küldünk – sorolta Ányos József vezérigazgató, milyen módszereket alkalmaznak a hátralék csökkentése érdekében.

A fizetési felszólítások megküldését, illetve ismételt díjbehajtói megkeresést követően a továbbra is díjhátralékos felhasználási helyeken a jogszabályban meghatározott korlátozást vagy kizárást indít a vízmű.

– A szankcionálás során a lakosság részére a jogszabályban előírt minimumot biztosítjuk a felhasználási helyeken vagy a közterületi ivóvízvételi helyeken. Jelenleg 917 felhasználási helyen van korlátozott vízszolgáltatás (mely lehet mennyiségben korlátozott, illetve a szükséges ivóvíz mennyisége közkútról biztosított). Az intézkedéseket követően a továbbra is hátralékos számlák összegének érvényesítésére jogi úton történő behajtást indítunk – ismertette Ányos József.

A víziközmű-szolgáltatás díjainak megfizetésére több lehetőséget biztosít a társaság. – Sajnos még elég nagy számban a csekkes fizetési lehetőséget veszik igénybe a lakossági felhasználók. Azonban sokan nem tudják, hogy a csekkel történő fizetésnek több módja is van: így például iCsekkel (QR-kód), az OTP Bank által a csekkrendező szolgáltatással, az Országos Fizetési Szolgáltató által működtetett „Fizetési Pont” védjeggyel jelzett üzemelési helyeken bankkártyával. Társaságunk lehetőséget biztosít továbbá a számlák pénzügyi teljesítésére a pénzügyi szolgáltatójánál adott felhatalmazás alapján csoportos beszedési megbízással, átutalással, továbbá készpénzzel vagy bankkártyával ügyfélszolgálatunkon, a Zafír portálon keresztül a regisztrációt követően szintén bankkártyával – fűzte hozzá a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója.

Végső esetben kapcsolják le

Az E.ON Hungária Zrt. kintlévőségeivel kapcsolatos adatok nem nyilvánosak, azonban a kikapcsolás folyamatáról Varga Ivett regionális kommunikációs szakreferens adott tájékoztatást. Az áramot 60 napot meghaladó tartozás esetén – végső megoldásként – kapcsolják ki az ügyfélnél. Mint azt a szakreferens hangsúlyozta, a kikapcsolás a legvégső megoldás, többlépcsős egyeztetés előzi meg. – Elsőként fizetési emlékeztető levelet postázunk, melyben a kikapcsolás lehetőségére is felhívjuk a figyelmet, ezt követően pedig kikapcsolási értesítőlevelet – tértivevényesen – küldünk ki. Ebben közöljük azt az időszakot, amelyben ügyfelünket kikapcsolhatjuk a szolgáltatásból. Amennyiben nem rendezi a tartozását, a kikapcsolásra csak ezt követően kerül sor. A tartós számlafizetési gonddal küzdő családok helyzetének segítése céljából az E.ON azonban évek óta önként vállalt kikapcsolási moratóriumot hirdet a karácsonyi ünnepek körüli időszakban – fogalmazott Varga Ivett. Nyomatékosította: „Társaságunknak nem érdeke a kikapcsolás, így minden kezelhető esetben törekszünk a közös megegyezésre, rendezésre. Átmeneti fizetési nehézségek esetén ügyfeleink élhetnek részletfizetési lehetőséggel. Fontos azonban, hogy ezt ügyfelünk mielőbb jelezze felénk. Részletfizetési kedvezmény a kikapcsolási folyamatot megelőzően kérhető, és az érintett ügyfél által kezdeményezendő (személyesen vagy írásban). Amennyiben a részletfizetésnek egyik fél részéről sincs akadálya, úgy erről külön megállapodást köt a szolgáltató és az ügyfél.”

Pálfi-Tóth Zoé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában