farsangi összejövetel

2020.02.16. 15:02

Mulatságok böjtelő havában

Maskarás télbúcsúztatás megannyi programmal, mi az ég alatt szem-szájnak ingere.

Fotó: Kiss Annamarie

Verőfényes napsütésben fürdőzhettünk szombaton, s talán nem is lehetett volna ez másképp, hiszen megyeszerte megannyi színes programmal búcsúztattuk együtt a telet. A Kultúrházak éjjel-nappal programsorozathoz kapcsolódóan farsangi összejövetelt tartott például a Motolla Egyesület a Homokkerti Közösségi Házban, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület és a Csapókerti Közösségi Ház pedig nyitott műhelyt, ahol az értéket teremtő civil közösségek találkozóján vehettek részt az érdeklődők. Különleges hétvége volt ez, hiszen idén február 14-e és 16-a között ismét két teljes napon át vártak kicsiket és nagyokat országszerte több száz kulturális központban, művelődési házban változatos programokkal a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat részeként. A Magyar Népművelők Egyesülete tizennégy évvel ezelőtt útjára indított eseménysorozatának célja az volt, hogy minél többen legyenek részesei a közművelődési intézmények által nyújtott kulturális sokszínűségnek. Idei jelmondatuk: Mindennap értéket adunk. A programsorozathoz megannyian csatlakoztak megyénkből is.

Fotó: Kiss Annamarie

Fókuszban a kézművesség

Hímzés, foltvarrás, mézeskalács díszítés, nemezelés és gyöngyfűzés egyaránt csalogatott a Csapókerti Közösségi Házba, ami zsúfolásig megtelt az oda betérőkkel. A kellemes hétvégi kikapcsolódást a Nagyváradtól Debrecenig című kiállítás is gazdagította Kocsis Csaba fotográfus képeivel, kicsit beljebb térve pedig a kézművesség mekkája fogadta a vendégeket, akik még a csigatészta készítés titkaiba is bepillantást nyerhettek. Mindemellett a Bokréta Foltvarró Kör is megmutatta csodaszép alkotásait. A szervezők szendvicsekkel és teával is készültek, kedveskedve a vendégseregnek. A szervezők igyekeztek minél nagyobb hangsúlyt fektetni a kézművességre, hiszen már a márciusi bemutatójukra készül a kis közösség.

Farsangi móka

Kedvenc jelmezeiket öltötték fel a Homokkerti Közösségi Ház vendégei, hiszen itt farsangi mulatsággal várta őket a Motolla Egyesület a kézműves sarok, a kiszebábu tömés és a megannyi játék mellett. A jó hangulat tehát garantált volt, mindezt csak fokozta a táncház és a tavasz eljöveteléhez, a téltemetéshez kapcsolódó népszokás: a kiszebábu égetése. Az estig tartó dínom-dánomhoz a talpalávalót a Musama zenekar szolgáltatta, közreműködtek a Forgórózsa Táncegyüttes tagjai. A cívisváros tehát felkészült a tavaszra.

LD

Fotó: Kiss Annamarie

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában