Úrrá lettek a kezdeti nehézségeken

2020.02.17. 11:30

Folyamatosan szállítják el a hulladékot, falevelet

Egy terület, egy gazda elvvel igyekeznek hatékonyabbak lenni.

2020.02.12. Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Balázs Ákos alpolgármester tartott sajtótájékoztatót Debrecen 2020-as költségvetés-tervezetéről a Tócóskerti Kispiac előtti területen.

Fotó: Kiss Annamarie

„Érzékelhető javulás mostantól lesz. Az új koncepció részeként a cégekkel jobban tudjuk ellenőrizni a hulladékok eltakarítását”

– mondta a Naplónak Balázs Ákos alpolgármester, akit az új szemételszállítási rendről kérdeztünk. A hulladék eltakarítása mellett a falevelek gyűjtése is folyamatos, tette hozzá az alpolgármester. Kifejtette, hogy januártól napi szinten több mint száz, levéllel megtömött zsákot gyűjtenek össze, amely rendkívül nagy mennyiség. Hozzátette, hogy a jövőben a köztéri kukákat is cserélni fogják praktikusabbra, esztétikusabbra, nagyobb űrtartalmúakra. Az elmúlt évekhez képest idén az AKSD helyett, a Dehusz mellett három cég fog felelni azért, hogy a cívisváros tisztább és szebb legyen.

Megkezdték a munkálatokat

Balázs Ákos alpolgármester | Fotó: Kiss Annamarie

Nemrégiben még minden kuka tele volt a Tócóskertben, azonban az illetékesek a szemetet igyekeztek minél gyorsabban eltávolítani, hogy a lakók komfortosabban érezhessék magukat környezetükben. Mint minden átállás, ez is tartogatott kezdeti nehézségeket, sikerült azonban túllendülni ezeken, s immár az új rendszerben történik a szemételszállítás, a javulás pedig már érzékelhető is: a cívisváros délnyugati részén fekvő Tócóskert szemetesei kiürültek. A város ezen részéért az Uniszol Létesítménygazdálkodási Zrt. felel.

Balázs Ákos egyébként Debrecen, a mi otthonunk – Tartsuk rendben együtt! címmel tartott sajtótájékoztatót a napokban a Tócóskertben, ahol a 2020. évi költségvetés zöldterületi és városüzemeltetési fejezeteiről számolt be, miszerint 560 millió forinttal több forrás jut a zöldterületek fenntartására, gondozására, minőségi javítására. – Szeretnénk azt is üzenni a debrecenieknek: sok ember dolgozik azért, hogy a város tiszta és szép legyen. Annak érdekében, hogy ők is felismerhetőek legyenek, mindazon cégek munkatársai – a Dehusz Nonprofit Kft., az Agrárius Kft., Bazár Parking 2000 és az UNISZOL-Létesítménygazdálkodási Zrt. – akik a közterületek tisztán tartását végzik a városban, beazonosítható, üzenetekkel ellátott, jó minőségű egyenruhában dolgoznak majd – mondta Balázs Ákos.

Egymilliárd a tisztaságért

Nyílt és gyorsított közbeszerzési eljárásban nyerte el három cég a debreceni városi közösségi és zöldterületek fenntartásának feladatait, összesen közel egymilliárd forint nettó értékben. Az erről szóló információk a Közbeszerzési Értesítő február 3-ai számában jelentek meg.

Debrecent e szempontból öt részre osztották; a Nagyerdő, a belváros, a belső gyűrű, valamint a nyugati és keleti városrész fenntartását külön szerződésekben rögzítették. A megállapodás tárgya „közhasználatú zöldterület fenntartásával, köztisztasági munkáinak ellátásával és illegális hulladéklerakóról történő szemétszállítással kapcsolatos feladatok elvégzése”, egész pontosan összesen nettó 962 millió 176 ezer 704 forintért, ami keretösszeg, a tényleges kifizetés az elvégzett munkáktól is függ (például mennyi takarítás szükséges). Hulladékszállítás, parkfenntartás, virágosítás, utcabútorok kezelése, lombgyűjtés, utak seprése és mosása, ivókutak és virágtartó edények fenntartása is a teendők között szerepel.

Mindegyik nyertes cég debreceni székhelyű. A velük kötött szerződések január elején léptek életbe.

A Nagyerdő esetén 390 ezer 379 négyzetméter fenntartásáról van szó, ebből 355 ezer 617 négyzetméter NATURA 2000-es és/vagy helyi védett terület. A köztisztasági munkákkal érintett úttest, járda, parkolóhely, megállóhely nagysága összesen 24 ezer 684 négyzetméter. Az elszállítandó, illegálisan elhelyezett hulladékok mennyiségét évi 20 tonnára becsülik. Többek közt a vízfelületek tisztán tartása és a parkerdő bejárati kapuk, kerítések kezelése is szerepel a szerződésben.

A köztéri kukákat is cserélni fogják praktikusabbakra | Fotó: Laszkács Denise

A terület fenntartását az „AGRARIUS” Kft. végzi nettó 148 millió 378 ezer 418 forintért.

A belvárosban a kezelendő zöldterület nagysága 139 ezer 41 négyzetméter, amelyből 4,8 ezer négyzetméter a helyi védett terület. A szilárd burkolatú felület összesen 70 ezer 89 négyzetméter. Az illegálisan elhelyezett hulladékok tervezett mennyisége 20 tonna. A munkát a Bazár Parking 2000 Kft. végzi 294 milló 214 ezer 241 forint értékben.

A belső gyűrű zöldterülete 542 ezer 94 négyzetméter, az úttest, járda, parkolóhely nagysága összesen 113 ezer 892 négyzetméter. Várhatóan 30 tonna illegálisan lerakott hulladékot kell majd elszállítani. Ezt a részt szintén a Bazár Parking 2000 Kft. kezeli, 203 millió 642 ezer forint szerződés szerinti összegért.

A nyugati városrész közhasználatú zöldterülete 1 millió 620 ezer 578 négyzetméter. A köztisztasági munkákkal érintett szilárd burkolatú felület 448 ezer 909 négyzetméter. Várhatóan 80 tonna illegálisan elhelyezett hulladék elszállításáról kell gondoskodni. A területet az UNSZOL-Létesítménygazdálkodási Zrt. kezeli, 219 millió 882 ezer forintért.

A keleti városrész fenntartandó zöldterülete 567 ezer 389 négyzetméter, a szilárd burkolatú rész 230 ezer 393 négyzetméter. Az illegálisan elhelyezett hulladék mennyisége becslés szerint 80 tonna lesz. Szintén az UNISZOL-Létesítménygazdálkodási Zrt. végzi a feladatokat, 96 millió 60 ezer forintos keretösszegért.

LD, SZT

Kapcsolódó cikk:

Borítókép: sok ember dolgozik azért, hogy a város tiszta és szép legyen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában