Kutatás-fejlesztés

2020.02.11. 18:14

Együtt a fejlődésért az Atomki és a Vitesco

A Vitesco Technologies és a Debreceni Atommagkutató Intézet kutatási-fejlesztési megállapodást írt alá.

20200211 Radu_STERP a Vitesco Technologies és DOMBRÁDY_Zsolt az ATOMKI képviseletében kutatás-fejlesztési megállapodást írnak alá Debrecenben, az ATOMKI központjában. Jelen vannak: Bruni_Viera_Alves_Alexandre (minőségbiztosítási vezető Vitesco), Radu_STERP (gyáregység igazgató, Vitesco), DOMBRÁDI_Zsolt (igazgató, ATOMKI), SZIGETI_Ádám (főtitkár, ELKH), LÉVAI_Géza (igazgatóhelyettes, ATOMKI)

Fotó: Kovács Márton / Atomki

Az együttműködés részeként a Vitesco – termékei hatékonyabb és jobb minőségű előállítása érdekében – nagy pontosságú mérőeszközökkel támogatja az Atomki kutatásait. Az intézet pedig cserébe kutatásaival segíti a vállalat technológiáját a legmagasabb szintre felhozni.

– A Continental utódjaként szereplő nemzetközi vállalat szeretne az autóipari beszállítók között piacvezetővé válni, ezt segítheti elő a most aláírt együttműködés – jegyezte meg Radu Sterp gyáregység-igazgató a kedd délelőtti sajtóeseményen.

– A Debreceni Atommagkutató Intézet 1954 óta szoros kapcsolatot ápol az iparral. Kutatóintézetként pedig céljuk, hogy ne csak halmozzák a tudást, hanem a társadalmi hasznosulásáról is gondoskodjon. A Vitescoval való megállapodás is ezt erősíti. Amíg a vállalattól kapott, csúcsminőségű 2D-s és 3D-s mérőeszközöket az oktatásába is beépítheti az intézet, addig az általuk elvégzett kutatásokkal a cég innovációját segíthetik elő. Atomi pontossággal tudják végezni a méréseket. Ez a technológia pedig jelenleg még nem áll az ipar rendelkezésére, ezért segíteni tudják ezzel partnereiket – mondta Dombrádi Zsolt intézet-igazgató.

Szigeti Ádám / Fotó: Kovács Márton / Atomki

Szigeti Ádám, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat főtitkára szimbolikusnak nevezte, hogy az ELKH megalakulása óta első sajtóeseményén (innovációs témában) Debrecenben vett részt a főváros helyett. A következő tíz év kutatás-fejlesztési és innovációs tervének az egyik alapvetése, hogy területileg mindenhol támogatniuk kell az innovációs képességek kialakulását, Debrecenben ezt az Atomki tudja képviselni. Az ELKH pedig támogatja az alapkutatási eredmények gyakorlatban való hasznosítását – jelentetti ki a főtitkár.

Fotó: Péter Szabolcs

Az ünnepélyes aláírást követően egy laborlátogatáson mutatták be a Vitesco által átadott eszközöket. Jelenleg hat darab, összesen pedig kilenc csúcstechnológiai mérőeszközzel dolgozhat majd az intézet. A gépek összértéke másfél-kétmillió euró – emelte ki Bruni Vieira Alves Alexandre, a Vitesco Technologies minőségügyi igazgatója.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában