szeptemberi visszatekintő

2020.01.11. 12:04

A nyár nem akart búcsúzni

Nem telt eseménymentesen a szeptember hónap sem.

20190918 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló A YOUDay című évnyitó buliját rendezte meg a Debreceni Egyetem a Nagyerdei Stadionban. képen: DEAC sportolók, és munkatársak

Fotó: Kiss Annamarie

A nyári felhőtlen szórakozás után nemcsak a felnőtteknek, de a gyermekeknek is vissza kellett rázódniuk a szürke hétköznapokba, hiszen szeptember lévén megszólalt a csengő, megkezdődött az iskola. Ám az időjárás mintha nem akart volna tudomást venni arról, hogy itt az ősz, hiszen a hónap elején még szokatlanul nagy meleg volt, a zöldséges standokon szép számmal volt fellehető a dinnye, csakúgy mint az ősz gyümölcse, a szőlő is. A Napló riportjából kiderült, hogy már a szezon elején hozzájuthattunk a import mellett a magyar saszlához is.

A Debreceni Egyetem és a ZeneTheatrum Musical Színház szorosabbra fűzte kapcsolatát. A közös munka nyomán a társulat új játszóhelyet kapott a Böszörményi úti campuson. Az oDEon Színházat a Nézőművészeti Kft. EztRád című előadásával nyitották meg.

Szintén az ősz első hónapjában „tűz ütött ki” az egyetem főépületében, melyhez a tűzoltók öt gépjárműfecskendővel, egy vízszállítóval és két magasból mentővel szálltak ki, hogy eloltsák a lángokat. Szerencsére csak tervezett gyakorlatról volt szó: a lánglovagok helyismereti foglalkozást tartottak.

Nagy port kavart az a hajdúsámsoni tömeges rosszullét, mely a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjait érintette. Mint utóbb kiderült, valószínűleg szalmonellafertőzés okozta a megbetegedéseket.

A cívisváros gazdasági életében is változások történtek: a németországi székhelyű Krones csoport a tavalyi évben indította útjára azt a nagyszabású zöldmezős beruházását, melynek eredményeképpen egy 40 ezer négyzetméteres gyártócsarnok és egy 3900 négyzetméteres irodaház épült Debrecenben, a Déli Ipari Parkban. Az új gyártócsarnok 15 milliárd forintból valósult meg, a beruházás 500 új munkahelyet teremtett Debrecenben.

Papp László polgármester szintén szeptemberben jelentette be, hogy hatvanmillió forintot fordít a debreceni önkormányzat a Pallagi úti idősek otthona modernizálására. A rendelkezésre álló forrásból a földszinti ebédlő újult meg: újraburkolták a termet, korszerű fűtési és elektro­mos rendszert alakítottak ki, illetve kifestettek.

Szeptember a szórakozás jegyében is telt, hiszen a Debreceni Egyetem ismét nagyszabású bulival kezdte meg a tanévet: negyedik alkalommal telt meg a Nagyerdei Stadion Európa legnagyobb tanévnyitó show-jára, a látványos yoUDayre. A hónap végén pedig immár kilencedik alkalommal rendezték meg a Debreceni Zamat Fesztivált, ahol az érdeklődőket finom ízek várták, minőségi szórakozás kíséretében.

HBN

Borítókép: negyedik alkalommal rendezte meg yoUDay című évnyitó buliját a Debreceni Egyetem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában