a fény ünnepe

2019.12.29. 20:53

Zenével, tánccal ünnepelték a hanukát

A szent olaj látszólag egy napra volt elég, de nyolc napig kitartott.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Utolsó napjához érkezett a zsidó hanuka ünnepe, amely idén december 22-én kezdődött. Az utolsó gyertya meggyújtásakor tartott debreceni, zenés, táncos ünnepségen Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija kifejtette: hanuka, a fény ünnepe. Az elnevezés a jeruzsálemi Szentély visszafoglalására és felavatására utal, amelyre akkor került sor, amikor a Makkabeusok a 3 évig tartó szabadságharc végén időszámításunk előtt 165-ben győzelmet arattak a szír-görög megszállók felett. A templomot ekkor megtisztították a bálványoktól és meggyújtották a lángokat. Ekkor történt az a csoda, hogy az egy napra elegendő szent olaj nyolc napig égett a templomban. Ennek emlékére gyújtanak a zsidók 8 napon át gyertyát, minden nap eggyel többet.

A jó szó, a tanítás fontossága

– A fény borzasztó fontos az ember életében, egy kis gyertya lángja is képes megváltoztatni az életünket. Ha meggyújtunk egy lángot, majd arról egy másodikat, az első láng nem lesz kevesebb, nem fogy el. Ez arra tanít bennünket, hogy az igazán fontos dolgok az életben olyan értékek, amiket nem kell magunknál tartani, ahhoz, hogy nekünk megmaradjon. Ha egy jó szót, egy tanítást átadunk másnak, abból nem lesz nálunk kevesebb – magyarázta az ünneplőknek.

Építkezzen, fejlődjön a közösség

Papp László, Debrecen polgármestere arra emlékeztetett, hogy a debreceni zsidó közösség 100 éve sokkal nagyobb volt mint most. De az emberi gonoszság rendkívüli próbatétel elé állította a cívisvárosi és a magyar zsidóságot és ma mindössze ezer zsidó polgártársunk él Debrecenben – fogalmazott. – De tekintsünk erre a kis közösségre úgy mint a szent olajra, amelyről azt hitték, hogy csak egy egy napig lesz elegendő, de mindaddig világított amíg meg nem érkezett a segítség. Kívánom, hogy a debreceni zsidó közösség a következő évtizedekben építkezzen, bővüljön, gyarapodjon. Legyen a magyar zsidóság egyik nagyon fontos bástyája annak érdekében, hogy egyre többen tudjuk a hanukát itt együtt ünnepelni – jelentette ki a polgármester.

Pici láng a lelkünkben

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke hangsúlyozta, nagyon fontosnak tartják a hagyományok őrzését, mivel a zsidóságot a nagy problémák idején is ez tartotta meg, ez jelentette a túlélést. – Debrecenben jó zsidónak lenni – emelte ki. Hozzátette: a gyertyák fényei nemcsak hanukakor, hanem minden nap a helyes utat kell, hogy mutassák. – Minden nap tündököljön, világítson a pici láng a lelkünkben és soha ne feledjük el, hogy a jó úton, a jó cél érdekében sokat kell tegyünk, hogy közösségünket a várost fenntartsuk és a zsidó közösség mindig megmaradjon Debrecenben – fogalmazott Horovitz Tamás.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában