Debreceni közgyűlés

2019.12.12. 13:59

Ismét a DKV kapott megbízást

Az összes cívisvárosi helyi autóbusz lecserélését tervezi a város.

Fotó: Matey István

A debreceni közgyűlés csütörtöki döntése értelmében a jövőben is a DKV biztosítja majd a cívisvárosban a tömegközlekedést. Az autóbusszal történő személyszállításra a városi cég 2021. július 1-től 2031. június 30-ig kapott megbízást. A villamos és trolibusz személyszállítási közszolgáltatás ellátását pedig a 2022. január 1-től a 2036. december 31-ig terjedő időre bízták rájuk. A vita során kiderült, hogy a jelenleg használt összes autóbuszt újakkal váltanák fel Debrecenben.

Madarasi István (MSZP) képviselő ennek kapcsán annak a véleményének adott hangot, hogy az új autóbuszok beszerzéséről ne az önkormányzati Vagyonkezelő Holding hozzon majd döntést, hanem a közgyűlés. Papp László, Debrecen polgármestere azt válaszolta, hogy mivel közbeszerzés keretében fog ez megvalósulni, erről a közgyűlés nem, csak a szolgáltatást nyújtó cég határozhat, de a képviselőket minden fontos részletről tájékoztatni fogják.

A DKV-ről szóló előterjesztést végül egyhangúlag, 33 igen szavazattal fogadta el a közgyűlés.

Egy másik napirendi pont keretében több önkormányzati céghez új felügyelőbizottsági tagokat választottak, többnyire azért, mert a régi tagok megbízatása hamarosan lejár.

Debreceni befektetések segítése

Támogatták a képviselők, hogy a Debrecen Városi Tőkealap működtetésével kapcsolatban az önkormányzat kössön megállapodást az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt-vel, a Logos-Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt-vel és az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ Nonprofit Kft-vel, mely alapján az önkormányzat a tőkealap-kezelő befektetési döntéseit előkészítő konzultatív testületbe, a befektetési bizottságba a polgármester útján két tagot jelöl.

Az előterjesztés vitájában Papp László arra emlékeztetett, októberben jelentették be, hogy a Magyar Fejlesztési Bank az országban elsőként egy olyan tőkealapot hoz létre (Debrecen Városi Tőkealap), amelynek célja a debreceni kis- és középvállalkozások anyagi segítése. Ez egybevág a város azon gazdaságfejlesztési céljaival mely szerint az ilyen cégek legyenek beszállítói a Debrecenbe mostanában betelepült nagyvállalatoknak.

Még többen írhatják majd alá

Ellenszavazat nélkül fogadta el a közgyűlés a Székely Nemzeti Tanács azon kezdeményezését, hogy a Székelyföldön, Kalotaszegen, a Partiumban és a Felvidéken élő magyarság iránti szolidaritást kifejezve elősegíti, hogy minél többen írják alá a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért elnevezésű európai polgári kezdeményezést. Amennyiben 2020. május 7-ig legalább 7 országból minimum 1 millió támogató aláírás összegyűlik, az Európai Bizottság érdemben foglalkozik majd a javaslattal. A Székely Nemzeti Tanács azt javasolja, hogy az Európai Unió kohéziós politikájában kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. A kezdeményezést egyebek mellett a debrecen.hu internet oldalról is el lehet érni.

Csak minimális kapcsolat volt

Varga Zoltán (DK) képviselő azt kérdezte Papp László polgármestertől, volt-e valamilyen jogviszony a debreceni önkormányzat, a debreceni önkormányzati vagyonkezelő holding cégei és a Debköz Kft. között az elmúlt 5 évben. Mindezt annak kapcsán tette az ellenzéki politikus, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Boldog István képviselőhöz köthető korrupciós ügyben négyen előzetes letartóztatásba kerültek.

Papp László polgármester válaszában hangsúlyozta, arra törekszik, hogy a közbeszerzési ügyek intézését ne vigyék ki a városházáról. Saját közbeszerzési osztályt tartanak fenn, ahol ugyan nagyon sok a munka, de jó szakemberek dolgoznak, megoldják a feladatokat. A nagy leterheltség miatt egyedül a Latinovits Színház esetében tettek ez alól kivételt, tanácsadói szerződést kötöttek a céggel, melyet közös megegyezéssel megszüntettek, így nem is teljesültek a szerződésben foglaltak, vagyis nem fizettek nekik. A városi fenntartású cégek közül a megyei könyvtár és a Debreceni Hulladék Kft. köthetett szerződést a Debközzel, de felül fogják vizsgálni ezt a gyakorlatot – tette hozzá.

Megoldódó közlekedési gondok

– Nap mint nap közlekedési drámák zajlanak Debrecenben, a Szent Anna – Hajnal utca – Vágóhíd utca kereszteződésében, ahol rendre feltorlódik a kocsisor – panaszkodott Varga Zoltán, aki úgy vélte, felül kellene vizsgálni az ottani forgalmi rendet. Papp László erre úgy reagált, hogy karácsonyig szinte mindenütt nagy forgalom várható a városban. A Vágóhíd utca egyébként állami fenntartású, ahol a szóban forgó csomópontnál egy külön jobbra kanyarodó sávot akarnak kialakítani – tette hozzá.

Elmondta: a Rakovszky és az Ótemető utca kereszteződésében tapasztalható forgalmi dugókat is megszüntetnék. A város megegyezett a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztővel arról, hogy ott is egy új külön, a Kassai útra vezető jobbra kanyarodó sávot hoznak létre az érintett lakóházak lebontásával. Ezekre a pénz is megvan, a tervezés zajlik – ismertette a városvezető.

Papp László arról is beszélt, hogy a közeljövő legnagyobb debreceni útfejlesztése a keleti elkerülő út megépítése lesz. Ott jövőre befejezik a nyomvonal kijelölését, majd hozzákezdenek a területek kisajátításához.

Barcsa Lajos, alpolgármester azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy 1999 óta 80 százalékkal emelkedett a Debrecenben regisztrált gépjárművek száma.

A Pillangó utcai „foglyai”

Az először a Napló csütörtöki számában megjelent Pillangó utcai útlezárás ügye is előkerült a közgyűlésen. (A zsákutca végét az egyik ott műhellyel rendelkező család két magas vaskerítéssel keresztben eltorlaszolta, amivel mind az autó, mind a gyalogos forgalom megszűnt.) A témát Madarasi István képviselő hozta szóba. Arra emlékeztetett, hogy ez az akció, – még ha a jog szerint rendben is van – egy családot mégis lehetetlen helyzetbe hozott, hiszen az ott lakók most nem tudnak a saját telkükre bemenni, illetve onnan kijönni. Azt kérte, hogy minél előbb oldják meg a problémát.

– Ez hosszú évtizedek óta húzódó ügy. Az utcarész tulajdonosa eddig szívességi alapon engedte meg a másik ingatlan gazdájának, hogy azon bejárjon a telkére. A helyzet sajnos mostanra elmérgesedett a két fél között és a korábbi helyzet így megszűnt – jelentette ki Racsmány Gyula, a Polgármesteri Hivatal vagyonkezelési osztályának vezetője. Megerősítette azt az információt, hogy a magántulajdonban lévő utcarész gazdáinak ingatlancserét ajánl a város. A szóban forgó utcáért másik telket kínálnak. Amennyiben ezt elfogadják, újra végig járható lesz a Pillangó utca – fogalmazott.

Türk László, a körzet önkormányzati képviselő elmondta: a problémával őt is megkeresték fogadóóráján, több hónapja tart az egyeztetés. – A szakosztályon mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez lezáruljon – jelentette ki.

OCs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában