Jönnek az igazi mínuszok

2019.12.03. 17:30

Folyamatos a jégmentesítés

December másodikán az időjárás letesztelte a téli felkészültséget.

Fotó: Matey István

Az első adventi gyertyagyújtás szinte zöld utat adott a télnek, hétfő reggel már havazásra ébredtünk, majd éjszakára jöttek az igazi mínuszok. Az utakon lefagyott a latyak, járda szakaszok sokasága fényes csillogással jelezte kedd reggel, hogy itt bizony csúszásveszély fenyegeti a járókelőket. Az előrejelzések alapján maradnak a mínuszok, a sószórók pedig felébredtek nyári álmukból.

A DEHUSZ munkatársai kedd reggel nyolc óra magasságában kezdték meg a síkosságmentesítés rájuk eső részét Debrecen egész területén, többek között a Fényes udvarban, az Árpád téren, a Csapó, Burgundia, Kandia, Szent Anna utcán, de ugyanúgy a Mikepércsi, Sámsoni és Kassai úton is megjelentek fémlapátokkal.

– Elsődleges feladatunk az átkelőhelyek, ezt követően pedig a nagy forgalmú járdák jégmentesítése. Főként a külvárosban, a lakótelepeken, a külső körgyűrűn vagyunk jelen, intézmények, óvodák, iskolák előtt takarítunk, sózunk, illetve a buszmegállókat jégmentesítjük – mondta el a Napló kérésére Pethe Tamás, a DEHUSZ Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette: – Körülbelül 200 fővel tudjuk elvégezni ezeket a feladatokat, évekkel ezelőtt hatszázan voltunk, most sokkal kevesebben vagyunk, a dolgozóknak jobban oda kell tenniük magukat. Fémlapátokkal és jégtörővel dolgozunk, műanyag hólapátot nem használunk az visszafagyásoknál. 21 darab sószóró ládánk van, melyeket a Városüzemeltetési Osztállyal előzetesen leegyeztetett pontokra raktunk le.

Készenlétben az utak síktalanítására

A város megrendelése alapján végzi az utak tisztítását az AKSD.

DMJV Önkormányzata megrendelése alapján az AKSD Városgazdálkodási Kft. végzi Debrecen város úthálózata egy részén a síkosság csökkentését, és a hó eltakarítását. Ez a szilárd burkolatú útfelületeket tekintve a tömegközlekedési járművek útvonala (A ütem), a fő gyűjtőutak (B ütem), a lakótelepi utak (C ütem), a kertségi szilárd burkolatú utak (D ütem) és az egyéb utak (E ütem), továbbá a tömegközlekedési megállóhelyek, parki járdák, lépcsők és kerékpárutak síkosság csökkentését, és a hó eltakarítását jelenti.

Már hétfő hajnalban

Az első megrendelés hétfő hajnalban futott be a város tömegközlekedési megállóhelyei, belvárosi körgyűrűn belüli járdák és gyalogátkelőhelyek, valamint három felüljáró síkosságmentesítésére. Ezt a munkát az AKSD 13 gépjárművel és 21 munkatársunkkal végezte el.

– Ezt követően a nagygépeseink kaptak megrendelést az A és B ütemre, ez a tömegközlekedési járművek útvonalát, valamint a fő gyűjtőutakat jelenti, ezeket szóróanyaggal megszórtuk. Egészen délután 4 óráig esett a hó, majd lefagyott, hétfő este a külső utakat kérte megszórni a város, kedd reggel pedig megrendelte a C ütemet, a lakótelepi utak tisztítását – tudatta a Naplóval Domokos Csilla, az AKSD szóvivője.

Csak megrendelésre

Alapvetően november 15-től március 15-ig tart a készenléti időszak az AKSD-nél, ebben az időszakban összesen 32 gépjárművezető, 6 munkairányító áll készenlétben, a géppark tekintetében pedig 8 nagy, és egy kisebb gép áll rendelkezésre szórásához, illetve az utak letoláshoz. A kisgépes úttisztításban – a járdák, buszmegállók, gyalogátkelőhelyek, felüljárók, esetenként a kerékpárutak tisztításában – 29 kolléga, 8 munkairányító és 27 darab kisgép vesz részt.

– Évente minimum 600 tonna szóróanyag került ki az elmúlt években, ez magában foglalja a nagy- és kisgépes úttisztítást. A szóróanyag só-homok 1:3 arányú keverékét jelenti – mondta el Domokos Csilla.

Mindenki maga előtt

Debrecen Város köztisztasági feladatokra vonatkozó önkormányzati rendelete alapján az ingatlantulajdonosoknak gondoskodnia kell a járdájára hulló, összefüggő hótakaró eltakarításáról. Amennyiben csúszóssá válik a járdája, síktalanítania szükséges azt, melyet kizárólag környezetkímélő anyagokkal, például homok, hamu, csúszásgátló készítmények, környezetbarát vegyszerek felhasználásával tehet meg.

A Magyar Közút november 10-én váltott téli üzemmódra, ütemterv szerint végezték az elmúlt napokban az utak takarítását.

– Hajdú-Bihar megyében 1664 kilométernyi utat kezelünk 5 mérnökségen keresztül. 218 fő dolgozik a téli munkákban, 49 hókotró, 10 rakodógép és 5 önjáró hómaró áll hadrendbe. Kezdőkészleten 13 ezer 973 tonna só, 24 tonna kálcium-klorid granulátum, 70 ezer liter kálcium-klorid oldat és 526 tonna érdesítő anyaggal rendelkezünk – mondta el korábban a Naplónak Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában