a negyedik gyertya

2019.12.22. 20:26

Fellobbant a szeretet lángja

A Régi Városházáról indulva, az adventi vásárban hömpölygő tömegen keresztül érkezett meg a betlehemi láng Debrecen főterére.

Fotó: Matey István

A negyedik adventi vasárnapon énekes hagyományőrzők kísérték a lángot, mely szeretetet és békességet hoz a várakozás idején.

– Megszületett itt, Debrecen főterén az új élet. A legtörékenyebb, legártatlanabb és legkiszolgáltatottabb formában, a csecsemőben. Mikor megtudtam, hogy a születés után kell beszélnem, eszembe jutott az a kép, amikor az első gyermekem világra jött. Egy üvegablakon keresztül mutatták meg nekem őt, s ekkor mintha az élet visszanézett volna rám. Az Úristennek, amikor engedte, hogy az ő lelke, a fia Máriában megszülessen, azt akarta, hogy az ember visszanézzen a Teremtőjére. Sokféleképpen lehet visszanézni a Teremtőre, lehet elégedetlennek, közömbösnek és roppant hálásnak lenni – kezdte adventi gondolatait Kapin István görögkatolikus parókus, majd így folytatta: – Mindannyiunknak ugyanaz a dolga, amit a gyermek Jézus feladatul kapott: sugározni a betlehemi éjszakából. Ha a mérhetetlenül nagy Isten vállalta az embert, akkor az ember vállalja a kicsinységével a mérhetetlen nagy Istent szolgálni. Az egész adventi készületünknek, majd az érkezésnek az az üzenete, hogy merjetek hatalmasok lenni az isteni szépség kiáradásában, és merjünk nagyon kicsik lenni a mulandóságunk ismertetésében.

Az adventi időszak megtanít minket várakozni és vágyakozni, a negyedik vasárnap ennek lezárását, Jézus születését jelenti.

– Mint ahogy minden adventi vasárnapnak, és minden gyertyának van üzenete, s központi gondolata, így a mainak is, mégpedig a béke és a szeretet. Két nagyon fontos emberi érzés, vágy. Mi a béke? Harmónia önmagammal, az emberrel és a Teremtővel. Mi a szeretet, amire talán mindannyian várakozunk és vágyakozunk? Szeretni és szeretve lenni – osztotta meg adventi gondolatait Kálmán József római katolikus plébános, majd egy ismeretlen szerző Ima a békéért és a szeretetért karácsony ünnepén című modern fohászát olvasta fel a karácsonyi árban úszó főtéren jelenlévőknek.

A szeretet ünnepe

Puskás István, Debrecen alpolgármestere elmondása szerint a karácsonyt megelőző rohanásban gyakran idézi fel magában Pilinszky János adventi gondolatait, miszerint az advent legfontosabb üzenete az, hogy megtanít minket várakozni és vágyakozni.

– A vágy egy nagyon sajátos formáját mutatja meg nekünk az advent, megtanít arra vágyni, ami már a miénk. Számomra Pilinszkynek ezen gondolatai arra figyelmeztetnek, emlékeztetnek, hogy amikor a karácsonyi ajándékozásra készülök, ne arra készüljek, hogy az ajándékok által valaki másnak a szeretetét próbáljam megvásárolni, hanem ez a nap arról szóljon, hogy a szeretetemet mutassam ki azok felé, akiket megajándékozok. A karácsony ne a vásárlás ünnepe legyen, hanem valóban a szeretet ünnepe – hangsúlyozta az alpolgármester.

Őrizni a lángot

A negyedik gyertyagyújtás az adventi készülődés időszakának végét jelenti, a lobogó hit-, remény- és örömláng mellett fellobban a szeretet lángja is.

– A negyedik gyertya a hagyomány szerint a szeretet gyertyája, talán a legfontosabb üzenete az adventi időszaknak, hiszen a szeretet ünnepére készülünk. Az kívánom önöknek, hogy a szeretet lángja a karácsonyi asztalon is ott lobogjon, szeretet, békesség és derű töltse be az otthonokat. Ez a láng kísérje el önöket a következő év folyamán is – szólt a jelenlevőkhöz Puskás István, hozzátette a Debrecen Város Önkormányzata igyekszik ezt a lángot őrizni majd, ennek jegyében dolgoznak tovább.

Dr. Csókay András idegsebész tanúságtételeit követően a színpadon a betlehemi láng segítségével Puskás István, Kapin István és Kálmán József meggyújtották a negyedik adventi gyertyát is, ezzel lezárult a négy héten át tartó várakozás. A betlehemi lángból mindenki vihetett otthonába.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában