mindig hitt a gyógyításban

2019.12.06. 20:22

Emléktáblát állítottak dr. Aranyosi Jánosnak

Lelkiismeretes és segítőkész ember volt, aki a betegeket szolgálta.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Aranyosi János aneszteziológus főorvos és sebész szakorvos, a magyar altatóorvoslás meghatározó személyisége tiszteletére avattak emléktáblát halála 5. évfordulóján, december 6-án, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika, valamint az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika.

Fotó: Molnár Péter

A klinikai központ képviseletében a ünneplőket elsőként Páll Dénes alelnök köszöntötte, hangsúlyozva: Aranyosi János mindig hitt a gyógyításban és a klasszikus hipprokatészi értékek megerősödésében. Nagyon örült a saját és a közvetlen környezete szakmai sikereinek. Páll Dénes megtiszteltetésnek érzi, hogy ismerhette őt, és kollégák lehettek. Bízik abban, hogy a fiatal kollégák, amikor elhaladnak majd emléke előtt, büszkén gondolnak rá. Dr. Szerafin Tamás, a Szívsebészeti Klinika intézetvezetője arról beszélt, hogy milyen szakmai és emberi érdemei voltak a szívsebészeti aneszteziológia úttörőjének.

A modern szívsebészet atyja

– Ennél méltóbb hely nem is lehetne számára, hiszen több évtizedig dolgozott a régi Auguszta-épület falai között. Ez a fal, ahol most az ő emléktáblája áll, a régi klinika fala, ami összeköti a múltat és a jelent. Így Aranyosi tanár úr kapcsolódhat ahhoz az épülethez, ahol életének egy jelentős szakaszát töltötte. Sikeres szakmai pályáján az egyik legnagyobb érdeme, hogy Debrecenben megteremtette a modern szívsebészeti anesztéziát – emelte ki.

A Juha Richárd Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész készítette emléktábla állítását a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház „Az Egészségért” Alapítványa támogatta.

GYT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában