Új P+R parkolók is jöhetnek

2019.11.26. 17:47

Megvennék a régi Köjál házait

A polgármesteri hivatal vonzóbb belvárosképet szeretne kialakítani.

Az önkormányzat bruttó 347 millió 472 ezer forintért megvásárolná a Magyar Államtól a Dósa nádor tér 2., valamint 4. és 5. szám alatti ingatlanokat.

A novemberi képviselő-testületi közgyűlés előterjesztése szerint az épületek nagysága 584, valamint 401 és 1177 négyzetméter. Ezek 1969-ben, illetve 1955-ben és 1951-ben épületek, és korábban kutatóintézet, lakóház, minőségvizsgáló intézet és a városi tüdőgondozó intézet, laboratórium is működött bennük.

A javaslatban az is olvasható, hogy az ingatlanokra vonatkozó adásvételi szerződés aláírása folyamatban van.

Közműbekötés nélkül

Van köztük olyan épület is, mely a közepestől rosszabb műszaki állapotú, évek óta üres, és közműbekötésekkel már nem rendelkezik. A Dósa nádor tér 5. szám alatti ingatlan ugyanakkor hagyományos építéstechnológiával épült, szerkezetileg jó állapotú, de a belső műszaki állapota erősen avult, és közműbekötésekkel szintén nem rendelkezik.

Fotó: Vass Attila

Az ingatlanok rossz, elhanyagolt állapota miatt az önkormányzatnak érdekében áll, hogy a vonzóbb városkép kialakítása céljából az ingatlanokat értékesítsék az önkormányzat 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaságnak azzal a szándékkal, hogy az ingatlanok fejlesztése befektetők bevonásával megvalósuljon. A három épület összértékét a polgármesteri hivatal vagyonkezelési osztálya által felkért ingatlanforgalmi szakértők kalkulációinak számtani középértéke alapján állapították meg.

A „Debrecen belváros tervezése Régi Városháza I. és II. műemlék épületeinek felújítására, inkubátorházra és mélygarázsra vonatkozó koncepcióterv” szerint a Sas utcán megépülő mélygarázs 216 férőhelyes lesz, mégpedig a Dósa nádor téren és a Csapó utcán (Dósa nádor tér és Vár utca közötti szakaszán) megszűnő 145 várakozóhely helyett.

Új P+R parkolók

Az ezzel kapcsolatos előterjesztésben az áll, hogy az önkormányzat és a közszolgáltató vizsgálja a városba bevezető, nagyobb főutak környezetében P+R parkolók kijelölésének, kialakításának lehetőségeit.

A „Debrecen településfejlesztési dokumentumok és településrendezési eszközök felülvizsgálata” című dokumentáció a közlekedési infrastruktúra fejezetében új P+R rendszerű parkolási létesítmény kialakítására tesz javaslatot a következő helyszíneken: Faraktár utcán a Lidl-parkoló mellett; a Kassai út, Hadházi út, Benczúr Gyula utca kereszteződése mellett; a 35. számú főút és 354. számú út csatlakozása mellett.

Józsán is lehet

P+R helyszín lehet a Vincellér utcai autóbusz-forduló melletti területen; az Észak-Nyugati Gazdasági övezet és Kismacs között; Józsán a Kastély utca mellett, a Március 15. utca és Csonkatorony utca között; a Mikepércsi úti autóbusz-forduló mellett; a 471. számú főút mellet Debrecen és Hajdúsámson között.

VA

Borítókép: a három érintett épület évek óta üres és romos, az árkádot pedig sajnos egyesek illemhelynek használják

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában