történelem

2019.10.09. 09:06

A kiváltságlevélre emlékeztek Kismarján

2006 óta minden évben megtartják a Bocskai-napokat műsorokkal, programokkal.

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

Így történt ez a közelmúltban is. A Bocskai-konferenciateremben tartott ünnepi istentiszteleten Vida Máté tiszteletes hirdetett igét. Farkas István Attila polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Bocskai István 1605-ben és 1606-ban számos adománylevelet bocsátott ki. 1606. szeptember 22-én, 413 évvel ezelőtt kelt privilégiumlevelében Bocskai István Kismarját mezővárossá tette. A fejedelem hivatalos neve Kismarjai Bocskai István volt. A polgármester elmondta: legyünk büszkék a múltunkra, építsük együtt a jövőt! Vitéz Erdei József előadóművész már több alkalommal járt a településen: most is szavalatokkal örvendeztette meg a közönséget és emelte színvonalát a vasárnapi napnak.

Sárkány Viola, a Bocskai Társaság elnöke „Küzdelem a kiváltságért” című előadásában felidézte a fejedelem Kismarjában való tartózkodásának fontos eseményeit, a mindennapjait, tevékenységét, a falu lakóinak életét, a hagyomány őrzését. Az ünnepnap fénypontja az arany és gyémánt pedagógusdiplomák átadása volt, melyet Pető Ferenc Béláné egyesületi elnök adott át. 50 éve szerezte diplomáját és évtizedeken át szolgálta az óvodát Zombori Andrásné. 60 év után gyémántdiplomát kapott Kiss Mária pedagógus. A díjátadás után a templom melletti Bocskai-szobornál helyezték el a képviseletek koszorúikat, majd a szervezők a közösségi házban szeretetvendégségre hívtak minden megjelentet.

NKM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában