nagy hangsúly van az utánpótláson

2019.08.22. 18:09

Vonzóbbá válhat az egészségügyi szakdolgozói pálya

Mintegy hatszáz fő vesz részt az Egészségügyi Szakdolgozók Országos Kongresszusán.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Az újszülött, csecsemő-gyermekgyógyászat aktualitásai, a szociális munka prioritásai az ápolás területén sürgősségi, a sürgősségi rendszer fejlesztése és átalakítása, valamint a diagnosztikai ellátásban dolgozók szakmai kihívásai is fókuszba kerülnek azon a jubileumi Egészségügyi Szakdolgozók Országos Kongresszusán, melyet idén ötvenedik alkalommal rendeznek meg Debrecenben. Az szombatig tartó konferencián 21 szekcióban zajlanak előadások, melyre az ország minden pontjáról, mintegy 600 fő érkezett. – Fél évszázaddal ezelőtt, dr. Pinczés László, a Debreceni Megyei Kórház főigazgatója indította útjára a szakápolók konferenciáját, melyet 15 évig a Kenézy kórház rendezett, majd vándorgyűlés lett belőle, melynek természetesen többször volt helyszíne a cívisváros is. Nagy öröm számunkra, hogy az ötvenediket a Debreceni Egyetem Klinikai Központjával közösen rendezhetjük meg fogalmazott Seres Judit, a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház ápolási igazgatója.

Gál Mária, a DE Klinikai Központ, ápolási és szakdolgozói alelnöke kérdésünkre, miszerint mennyire vonzó ma az ápolói munka, elmondta, bár a nyugati országrészben élő kollégák panaszkodnak, hogy nagyon hamar elhagyják a pályát az ápolók, a mi régiónkban azonban nem áll fenn ilyen probléma, a debreceni intézmények ugyanis nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az utánpótlást saját maguk kineveljék.

Legutóbb július elsején kaptak fizetésemelést az ápolók, s ígéret van arra hogy 2020-ig, már európai viszonylatban is elfogadható ápolói fizetések lesznek a rendszerben, mely vonzóbbá teheti a fiatalok számára is a szakmát.

Életen át tartó tanulás

– Az ápolói munka nagyon sokrétű. Bár külön szakemberek foglalkoznak a betegek lelkével, a mindennapokban az ápolónők vannak a páciensek mellett, éppen ezért a manualitás és elhivatottság mellett, nagyfokú empátiának is jellemeznie kell az ebben dolgozó szakembereket – fogalmazott Gál Mária. Szavaiból kiderült, a lelki terhet nem könnyű cipelni, mindez érzelmileg az ápolókat is megviselheti, éppen ezért folyamatosan szerveznek a dolgozók számára különböző tréningeket, nem csak kiégés ellen, hanem konfliktus kezelő, kommunikációs továbbképzéseket is.

Gál Mária szerint, az ápolói hivatás egy életen át tartó tanulást igényel. – Folyamatosan fejlődik a technika, szüntelenül új gyógyszerek jönnek a piacra, új eljárásokat kell megtanulni, mely az ápolói szakmába is begyűrűzik. Nem beszélve az informatika folyamatos fejlődéséről, melynek szintén meg kell felelnie a mai ápolóknak, hiszen a jövő arra mutat, hogy elektronikusan kell majd mindent dokumentálni – hangsúlyozta az ápolási és szakdolgozói alelnök.

PTZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában