közlekedés

2019.08.28. 20:00

Hétfőtől több DKV-járat rója a várost

A jövő héten megkezdődik az új tanév, amelyhez a DKV Zrt. is igazodik.

Ennek részleteiről Nagy Attila, a cég vezérigazgatója a Naplónak elmondta: van egy külön tanítási időszakra vonatkozó menetrend annak érdekében, hogy mindenki időben beérjen az iskolába, és a szülők se késsenek el a munkahelyükről. A sűrűbb menetrend miatt az egész hálózatot érinti a változás. Erről minden lehetséges kommunikációs felületen előzetesen tájékoztatják az utasokat.

Ezen felül tanítási időszakban tíz autóbusszal, négy trolibusszal és négy villamossal többet helyeznek a napi forgalomba, amelyhez a műszaki feltételeket is biztosítják. Nagy Attila emlékeztetett, a DKV évente száz millió utazást biztosít a debreceniek számára.

Kisebb létszámhiány

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy sikerült-e elegendő számú autóbuszvezetőt toborozni az utóbbi időben. Erre azt a választ kaptuk, hogy a társaság folyamatosan hirdet elsősorban autóbuszvezetői állásokat. Jelenleg háromszáznyolcvan járművezető dolgozik a DKV Zrt. kötelékében, ami huszonöt-harminc fővel kevesebb, mint amennyire szükség lenne az egyre bővülő igényekhez képest.

A mostani létszámmal kollégáink nagy áldozatvállalására van szükség a menetrend tartásához. A stabilitás érdekében a járművezetőknél tapasztalható elvándorlás megakadályozására több intézkedést is tettünk

– fogalmazott a vezérigazgató.

Az autóbuszvezetők létszámhelyzetével kapcsolatban Nagy Attila, a DKV vezérigazgatója kiemelte, a járművezetői piacon bekövetkezett bérrobbanást igyekeztek úgy kezelni, hogy három év alatt csaknem harminchárom százalékos bérfejlesztést hajtottak végre körükben. Az idén júniusban további intézkedési tervet dolgoztak ki, melynek része volt egy rendkívüli, július 1-től végrehajtott két százalékos béremelés is.

Tovább gyarapodó fizetések

A létszámproblémák megoldását szolgálja ezen kívül a nyugdíjas munkavállalók visszafoglalkoztatása, illetve a társaságon belüli buszvezetői jogosítvánnyal rendelkező állomány járművezetői munkakörbe történő átirányítása például a műszaki területről. Ezen felül megemelték az új belépő járművezetők órabérét és tovább erősítették a toborzást. A járművezetői hiány hosszú távú megoldása érdekében a társaság autóbuszvezetői képzést indított és tárgyalásokat kezdeményezett az Országos Foglalkoztatási Alappal, valamint a Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályával. Az intézkedések átmenetileg megállították az autóbuszvezető-hiány további növekedését. Új jelentkezők belépésére is számítanak – emelte ki a cég vezérigazgatója.

– Az intézkedési csomag jövőre kedvezőbb helyzetbe hozhatja társaságunkat. Ettől függetlenül elengedhetetlennek látjuk 2020-ban és 2021-ben is az inflációt jelentősen meghaladó járművezetői béremelés végrehajtását – fejtette ki.

Új járművek a forgalomban

Arról is szó esett a beszélgetés során, hogy a város gazdasági fejlődését lekövetve az ipari parkok kiszolgálására, a jövőben nemhogy a létszám megtartására, hanem az autóbuszvezetői létszám növelésére lesz szükség.

Aztán megkérdeztük, hogy milyen új járművekkel gyarapodott az utóbbi időben a DKV járműállománya, és mik várhatóak a közeljövőben. Nagy Attila kifejtette: május 23-án vettek át öt Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbuszt, amelyet az ITK Holding Zrt. leányvállalat szerelt készre a cívisvárosban. A tizennyolc méteres alacsonypadlós csuklós járművek június elsején álltak forgalomba Debrecenben. A Conecto autóbuszok minden olyan vonalon járnak, ahol eddig is szükség volt a csuklós járművek közlekedtetésére. Ezzel tehermentesíti a társaság a város frekventált részeit.

A Mercedes Conecto csuklós autóbusz önműködő utastéri ajtóvezérléssel van ellátva, mely megoldást az Európai Unió számos országában alkalmazzák. Ennek a működési elve, hogy a járművezető közvetlenül csak az első ajtót vezérli, a többi utastéri ajtó önműködő üzemmódban üzemel.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem elég jelezni, a megállóban mégegyszer meg kell nyomni a jelző gombot.

Jók az üzemeltetési tapasztalatok

Az alacsonypadlós jármű teljes befogadóképessége 149 fő, a fix ülőhelyek száma 38. Kerekesszékkel a második ajtónál lehet felszállni, a rámpa mechanikusan hajtható le.

Tavaly év végén állt forgalomba a Mercedes-Benz Reform 500 LE szóló autóbusz, így már hat Mercedes típusú autóbusz közlekedik Debrecenben. A társaság üzemeltetési tapasztalatai kiválóak, járművezetőik nagyon szeretnek ezekkel az autóbuszokkal dolgozni, műszakilag megbízhatóak, üzemanyag fogyasztásuk pedig kiemelkedően jónak mondható.

OCs

Új járat a Déli Ipari Parkba

Végül az is szóba került, hogy miért indítanak 49-es néven új járatot a Déli Ipari Parkba, melyre a DKV vezérigazgatója elmondta: dinamikusan fejlődik a Déli Ipari Park, egyre többen dolgoznak az ottani üzemekben. Az autóbusz a Segner tér és az ipari park között közlekedik, igazodik a műszakkezdésekhez is. Az új autóbusz útvonala és menetrendje megtekinthető és letölthető a DKV internetes oldalán.

Borítókép: A DKV Debrecenben összeszerelt, Mercedes típusú autóbusza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában