nemes kezdeményezés

2019.08.24. 19:07

Program a fecskék megmentéséért: fészekfotók leanderért cserébe

A települések lakói is hozzájárulnak a veszélyeztetett madarak megmentéséhez.

Fotó: Facebook / Hajdúhadház önkormányzata

Kampányt indított a hajdúhadházi önkormányzat a fecskék megmentése érdekében. „Egyre több hír érkezik arról, hogy drasztikus számban csökkent a fecskék száma Magyarországon. Ha nem történik jelentős változás, akkor hazánkból 2020-ra eltűnhetnek a fecskék, pedig ők jelenthetnek biológiai védelmet a rovarok által terjesztetett betegségekkel szemben. A fecskék eltűnésének több oka van, de az egyik sajnos az, hogy az emberek leverik a fészkeiket a házakról, így a madarak nem tudnak költeni” – írják Facebook-oldalukon.

Fotó: Facebook / Hajdúhadház önkormányzata

A július 15-én közzétett felhívás szerint, aki lefotóz a házán egy fecskefészket, és bemutatja azt az önkormányzatnak, cserébe kap egy cserép leandert.

Az ötletgazda dr. Kiss Katalin volt, a város jegyzője. Mint lapunknak elárulta, személyes indíttatás is vezette, hiszen vidéken nőtt fel, körülötte sok fecske élt.

– A leandert a közfoglalkoztatottaink állítják elő; az ebbe fektetett munkával jár, de költséget nem jelent a kampány a városnak. Induláskor úgy harminc jelentkezőre számítottunk, de már ötvennél tartunk – mondta a jegyző.

Fotó: Facebook / Hajdúhadház önkormányzata

A jó példa ragadós: július 23-án Téglás önkormányzata is csatlakozott a fecskementő-akcióhoz annyi különbséggel, hogy ők levendulát adnak a fecskefészkekről készült fotókért cserébe.

Hajdúhadház közösségi oldalához hasonlóan Téglásé is sok fotó érkezéséről számolhatott be indulás után néhány nappal.

SzT

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában