készülnek a nagy útra

2019.08.26. 11:30

„Gólyainvázió” tapasztalható a Tégláskertben

Emberemlékezet óta nem láttak annyi fehér gólyát a Tégláskertben, mint mostanában.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Jelentősen megemelkedett a fehér gólyák száma Debrecenben, a nagyrészt kertes házakkal beépített Tégláskertben. Csaknem 35 gólyát számoltak meg arra lakók az elmúlt napokban – számolt be a Naplónak Szabó Gyula ottani önkormányzati képviselő. A legtöbb madár a Balaton utcán gyűlt össze, ahol számuk 15 körül mozog. Az állatok reggel elmennek, és este érkeznek vissza fészkeikhez.

Pittlik Fanni Flóra, a Debreceni Állatkert zoopedagógusa a jelenség okáról elmondta: a gólyák valószínűleg azért gyűltek össze nagyobb számban a Tégláskertben, mert az ottani határban a szárazság ellenére is találhatók még táplálékban gazdagabb vizes élőhelyek. A gólyák a békák mellett például ízeltlábúakat, egereket, pockokat is fogyasztanak. Este a város nyújtotta viszonylagos védelmet használják ki.

A szakember szerint a gólyák a szeptemberi nagy, Afrikába vezető útjukra készülődnek, amely előtt még a kicsiket repülni, vadászni tanítják. Ilyenkor szokásuk csapatokba verődni. Az itteni madarak nagy része a Boszporuszon és a Dardanellákon keresztül jut el a Nílus menti, illetve a dél-afrikai szavannákra.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában