debreceni állatkert

2019.07.29. 17:36

Vendégségben jártunk a debreceni nagyragadozóknál a tigrisek világnapján

A gyerekek kedvencei a nagymacskák, mert ők az egyik legaktívabbak az állatkertben az ázsiai oroszlánok és az észak-kínai leopárd előtt.

Fotó: Matey István

A Nagyerdei Kultúrpark öt szibériai tigrisnek ad otthont, köztük Misha és Rózi szülői párosának, akiknek utódai önfeledten futkároznak jelenleg is az állatkerti kifutóban.

Két évvel ezelőtt áprilisban született meg Dáriusz, és ugyanazon év nyarán jöttek világra ikerhúgai Dana és Dária, melyek igazi nagy kedvencek az állatkertbe látogatóknak.

– A tigris lányok nagyon szociálisak, rendszerint keresik a kapcsolatot az emberekkel, sőt produkálják magukat. A kifutójukban a medence és a kis vízesés a nagy kedvencük, de a legtöbb időt és energiát birkózással töltik, s elmondható, hogy nagyon jól érzik magukat nálunk – mesélte el a Napló érdeklődésére Pittlik Fanni, a debreceni állatkert zoopedagógusa. Mivel a „kicsik” augusztus 25-én ünneplik a második születésnapjukat, nem maradhat el az ünneplés sem: – augusztus minden péntekén lesz Esti Séta elnevezésű rendezvény az állatkertben, s készülünk az ikreknek egy augusztus 23-i elő-születésnapi vacsorával, ami egy környezetgazdagító meglepetéssel is párosul – mondta.

Fotó: Matey István

Koplaló napok

A szibériai tigrisek Európai Fajmentő Program keretein belül élnek az állatkertben, s amint elérik az ivarérettségi kort, elkerülnek egy másik helyre. A hím nagymacskák a fülüktől farkukig csaknem három méter hosszúra nyúlnak, súlyuk pedig elérheti a majdnem 170 kilogrammot. Emiatt is volt meglepő, mikor megtudtuk, hogy (direkt) koplalónapokat is tartanak.

– A három nőstény nagyjából 25 kilogramm bontott csirkét eszik meg, de számolhatunk fejenként tíz kilogrammal is. Télen képesek akár a kétszeres mennyiségét is elfogyasztani az átlagos adagjuknak. Viszont szigorúan be kell tartani, hogy nem mindennap esznek, ugyanis muszáj koplalónapot tartani, ahogy a vadonban is szoktak, így minden hétfőn, szerdán, valamint pénteken kapnak húst – számolt be róla Fanni.

Fotó: Matey István

Bizalom kialakítása

A szibériai tigrisek a legnagyobb termetű nagymacskafaj közé tartoznak, ami az állatkerti látogatóknak készített üvegen keresztül is testközelből látható. Ennek köszönhetően akár öt centiméterre is lehet tőlünk egy-egy nagymacska. Az állatkert gondozói is óvatosak, a ragadozókkal jelenleg öt ember foglalkozik, mivel bizalmat kell kiépíteni a tigrisekkel is.

– Minden egyes állatnak megvan a saját gondozója, de ők sem mennek be közéjük, tiszteletben tartják, hogy vadállatokról van szó. Nincsenek betanítva, nincsenek trükkök, csakis a kölcsönös bizalomra kell hagyatkozni – fogalmazott Fanni, aki kiemelte: egzotikus csúcsragadozók ők, s a gondozókkal nem tartózkodhatnak egy ketrecben.

Fotó: Matey István

A tigrisnek a támadásra kulcsinger a nyakszirt látványa, emiatt sem érdemes hátat fordítani a nagymacskának még akkor sem, ha barátságosnak tűnik. Lesből, hátulról támadnak, evégett van az a szabály is, hogy nem lehet érintkezni a tigrissel.

Fannitól megtudtuk továbbá , hogy legközelebb az oroszlánok világnapját ünnepeljük augusztus tizedéken, amikor is a nagymacskákról hangoznak el érdekes információk az ünnepnapot megelőző pénteki állatkerti sétán.

ND

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában