Gondoskodó város

2019.06.26. 11:25

Új orvosi rendelő épül a Szabó Pál utcán

A régit lebontják, a korszerűsítés után méltó körülmények között tudják fogadni az orvosok és a védőnők a pácienseiket.

Fotó: Kiss Annamarie

Egy ideig nélkülözniük kell a Szabó Pál utcai az orvosi rendelőt a csapókertieknek, ugyanis a majdnem 30 éves épület az Új Főnix Terv Gondoskodó város programjának keretében megújul. Az 1990-ben készült könnyűváz szerkezetű régi rendelő mára elavult, rossz állapotba került, így nem tudta biztosítani a megfelelő feltételeket a megnövekedett egészségügyi alapellátási feladatok ellátásához. A rendelők teljes elektromos és gépészeti hálózata elavult, elöregedett, a falfelületek, padlók elhasználódtak, a nyílászárók elvetemedtek, nem záródnak jól.

– Ez a rendelő a korábban megújulóktól annyiban különbözik, hogy teljesen lebontják a harminc évvel ezelőtt létesített régi rendelőt, és egy teljesen újat húznak fel a helyére – ismertette Papp Viktor, a városrész önkormányzati képviselője szerda délelőtt az építkezés helyszínén megtartott sajtótájékoztatón. – A csaknem 30 éves, könnyűszerkezetes épült állaga nagyon leromlott, ezért kulcsfontosságúnak tartottam, hogy ne felújítsuk, hanem egy teljesen új épületet építsünk, így méltó körülmények között tudnak majd dolgozni az orvosok és a védőnők és méltó körülmények között tudják igénybe venni az alapellátás szolgáltatásait az itt lakók — hangsúlyozta a képviselő.

Kívül, belül

A projekt keretében a 298 négyzetméter hasznos alapterületű akadálymentesített épületben kialakítanak egy gyermekorvosi, és egy felnőtt orvosi rendelőt a hozzá tartozó várókkal, valamint egy védőnői szobát. Az energiahatékonyság érdekében megfelelő hőszigetelő képességű nyílászárokat építenek be, a belső tér teljes körű szakipari, elektromos, gépészeti rendszere is megújul. A beruházásban helyet kap kerekesszékesek számára is könnyen használható WC és parkoló is.

– Ebben a városrészben a felnőtt háziorvoshoz közel 2200 beteg tartozik, a gyermekorvos megközelítőleg 1300 fiatalt lát el, a védőnői gondozott létszám pedig eléri a 250 gyermeket. Az új épület megépítése több mint 115 millió Ft pályázati támogatásból valósul meg, melyhez a debreceni önkormányzat bruttó 61 millió Ft saját forrást is biztosít. Ez az összeg tartalmazza az egészségügyi alapellátáshoz szükséges eszközök cseréjét, valamint a védőnői méhnyakszűréshez szükséges eszközöket – ismertette Papp Viktor.

Megszokott időpontok, telefonszámok

A beruházás a tervek szerint 8-10 hónapot vesz majd igénybe, a felújítás időtartama alatt a háziorvos és a házi gyermekorvos a Süveg utca 5. alatti patika oldalszárnyában kialakított rendelőben várja a pacienseit, a védőnő pedig a Faraktár utca 74. alatti területi védőnői tanácsadóban érhető el a megszokott rendelési időben, valamint telefonszámokon.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában