hasznos tanácsok

2019.06.05. 20:00

Óvatosan közelítsük meg a munkagépeket!

A mezőgazdasági gépek néha türelmet „kérnek” a közúton közlekedőktől.

Fotó: Észak-Magyarország archívum

A mezőgazdasági munkák szezonjában problémát okozhat, amikor munkagépek (traktorok) a közúton közlekednek úgy, hogy lassan haladnak, sarat hordanak fel az útra, elszórják a terményt, vagy széles szerelvényt visznek. Mindez balesetveszélyes helyzeteket eredményezhet a közlekedésben.

– Ha sár kerül az útra, és erre ráhajtunk az autónkkal, megváltozik a kerék tapadása, ilyen helyzetekre vezetéstechnikai tréningeken tudnak felkészülni a sofőrök. A legfontosabb, hogy fokozott óvatossággal haladjunk, és kerüljük a hirtelen fékezést vagy irányváltást – figyelmeztetett Csige Zoltán, a Koroknai Autósiskola szakoktatója. – Még rosszabb, ha eső esik a felhordott sárra, vagy poros útra, ilyenkor nyálkás réteg keletkezik, és ez igen balesetveszélyes.

– Fentieknél is súlyosabb probléma, ha termény szóródik az útra, mert ekkor gyakorlatilag megszűnik a kerék tapadása, olyan ez az autó számára, mint amikor az ember golyókra lép és nem tudja kontrollálni a stabilitást – érzékeltette az oktató, hozzátéve, a fékezés itt már nem segít. – A hasonló helyzetek elkerülése érdekében annyit tehetünk, hogy már messziről, amikor meglátjuk a sáros, vagy terménnyel beterített utat, vagy akár azt, hogy az előttünk haladó járműről szóródik valamilyen gabona, határozottan lassítunk, rendkívül óvatosan közelítünk.

Amikor kerülni kell

Egy másik problémás közlekedési szituáció, amikor valamely munkagép maga előtt széles szerelvényt (ekét, boronát, stb.) visz. – A vele szemből érkező autót látja, jobban lehúzódik, de ha nem tud eléggé, akkor megáll. Nehezebb eset, amikor a mezőgazdasági vontatót gépkocsival hátulról közelítjük meg. Ilyenkor a fénykürt, de a duda használata is megengedett, hogy felhívjuk magunkra a figyelmét. Mivel nem látunk ki jól mögüle, ha előzni akarunk, akkor egészen a felezővonalhoz kell húzódni, onnan nézni, jönnek-e szemből – magyarázta Csige Zoltán. – Megrakott, egy vagy két pótkocsit húzó jármű kapcsán figyelembe kell venni, hogy a vontatmány kilenghet oldalirányba, ezért nagyobb oldaltávolságot tartva, a lehető legnagyobb ívben ki kell kikerülni!

Csige Zoltán, aki mezőgazdasági vontatóvezetőket is oktat, hangsúlyozta: fentiekkel a munkagépek vezetői is tisztában vannak, és igyekeznek úgy közlekedni, hogy a lehető legkevésbé zavarják a többi jármű haladását. Vannak azonban esetek, amikor nincs választásuk. – Sajnos, léteznek olyan útszakaszok, Hajdú-Bihar megyében is, ahol az aszfaltútról ki vannak tiltva a traktorok, de más úton nem juthatnak el az úticéljukhoz. A gazdáktól tudjuk, hogy ilyenkor kénytelenek ráhajtani a tiltott szakaszokra és bevállalni az esetleges büntetést – mondta.

SzT

Megelőzni egyszerűbb mint takarítani

A törvény szerint aki a közutat megrongálta, beszennyezte, köteles a keletkezett veszély elhárításáról gondoskodni, illetve addig is a veszélyről a közlekedés többi résztvevőjét tájékoztatni. „Minden közlekedő felelőssége az útburkolat szennyezésének megelőzése. A jogszabály általánosan tiltja a szennyezést, nem tesz különbséget sár, termény, motor- és gázolaj, trágya, stb. között. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor a kedvezőtlen talajviszonyok ellenére is szükséges a mezőgazdasági munkát elvégezni. Ekkor azonban a közútra való felhajtást megelőzően az adott gépjármű kerekének felületéről, valamint a gumi bordáiból a jármű vezetőjének el kell távolítania a felragadt sarat. Amennyiben a sár hosszabb ideig a burkolaton marad, akkor azt később sokkal nehezebb letakarítani, csak a többszöri vizes seprés hoz eredményt. A sárfelhordást tehát sokkal egyszerűbb megelőzni, mint megszüntetni” – válaszolta érdeklődésünkre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs osztálya.

Mint írták, szankcionálni, büntetni csak hatóság tud és ők is csak abban az esetben, ha tetten érik a járművezetőt. Amennyiben a közútkezelőnek kell a sárfelhordást eltakarítania, ez a munka akár a százezer forintos összeget is elérheti. Az útra került szennyeződés miatt a közlekedők a rendőrséget, és az adott útszakaszt kezelő társaságot is – országos közút esetén: www.kozut.hu „E-Ügyfélszolgálat”, minden más útnál a helyi önkormányzatot – értesíthetik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában