Szavazásértékelés

2019.06.03. 11:22

Olvasóink szerint elférne még pár zebra Debrecenben

A közelgő zebraépítések kapcsán indítottunk szavazást: látogatóink közel fele úgy véli, kevés a gyalogátkelőhelyek száma a cívisvárosban.

Fotó: Matey István

Mint arról portálunk is beszámolt, múlt héten bejelentették, hogy a közlekedésbiztonság növelése érdekében hét forgalmas debreceni csomópontban készül gyalogátkelő a következő hónapokban. A hír kapcsán úgy gondoltuk, érdemes lehet kikérni látogatóink véleményét a cívisvárosi zebrahelyzetről, ezért erre a témára szabtuk csütörtökön közzétett heti voksolásunkat „Új gyalogátkelőket építenek Debrecenben. Ön milyennek tartja a helyi zebrahelyzetet?” – egész pontosan ebben a formában tettük fel a kérdést, melyre négy válaszadási lehetőséget adtunk meg. Az opciók közül egy magasan kiemelkedett a mezőnyből, igazi csata csupán az első helyezettől lefelé zajlott. De haladjunk csak szépen sorjában.

„Nem nagyon közlekedem gyalogosan, így nem érint a kérdés.”

Ahogy arra előzetesen talán számítani is lehetett, erre a pontra nyomtak rá a legkevesebben, az olvasók mindössze 14 százaléka. Ez teljesen érthető, elvégre a többség, még ha tömegközlekedik, esetleg autózik is, valamennyire rászorul némi lábbuszra a megálló vagy a parkoló és tényleges célállomása között, és ilyenkor a zebrák bizony jó szolgálatot tesznek. A negyedik helyet tehát a kutyagolás helyett más alternatívát választó olvasóink csípték meg.

„Pont megfelelő a számuk, mindenhova biztonságosan el tudok jutni gyalog.”

A képzeletbeli bronzérmet ez az opció gyűjtötte be: látogatóink 16 százaléka választotta a fenti lehetőséget. Ők azok tehát, akik úgy gondolják, nincs szükség további zebraépítésekre, mert a gyallogátkelőhelyek jelenlegi mennyisége éppen kielégítő, és az általuk gyalogszerrel gyakran bejárt útvonalon nem ütköznek semmilyen akadályba, nem kísérti őket a szabálytalan átvágás gondolata, és talán az is megállapítható, hogy időkiesést sem okoz nekik egy-egy, esetlegesen számukra kényelmetlenül elhelyezett zebra.

„Jó-jó, de azért néha tennem kell egy kis kitérőt, hogy folytassam az utam.”

Szavazóink csaknem negyedének, 24 százaléknak alapvetően nincs gondja a zebrák számával, viszont úgy érzik, aktuális útvonalukba gyakran kell plusz métereket iktatni, hogy eljussanak a legközelebbi gyalogátkelőhöz. Ez a kitérő pedig értelemszerűen némi többletidővel is jár.

„Kevésnek érzem a számukat, mindenképpen szükség lenne még néhányra.”

A negyedik opció toronymagasan nyerte a voksolást: a gyalogosan közlekedők 46 százaléka gondolja úgy, hogy lehetne több gyalogátkelő is a cívisvárosban. Mint fentebb hivatkozott cikkünkből kiderül, Debrecen rajta van a bővítésen: új zebrákat alakítanak ki a Vincellér utca – Derék utca, a Viola utca – Ibolya utca, a Cseresznye utca – Monostorpályi út, a Veres Péter utca – Radnóti Miklós utca, a Határ út – FAG bejárat csomópontban, valamint az István út – Kristály utca és a Szávay Gyula utca – Hun utca találkozásánál is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában