Helyi közélet

2019.03.27. 10:44

Megmenekülhet a régi Reviczky-mauzóleum

Debrecen - A hatóságok és a szakértők szerint a 146 éves síremléket a hamvakkal együtt a helyszínen kell megőrizni.

Debrecen - A hatóságok és a szakértők szerint a 146 éves síremléket a hamvakkal együtt a helyszínen kell megőrizni.

Az egykori katolikus temető egyetlen megmaradt kriptájának elszomorító állapotáról a közelmúltban már beszámoltunk. A helyszínen tapasztaltak kapcsán megkérdeztük a polgármesteri hivatalt is, amely kedvező döntéseket fogalmazott meg.

Méltatlan a családhoz is

– A Budai Ézsaiás utca és a Vágóhíd utca ölelésében fekvő, műemléki oltalom alatt álló barokk temetési kápolna műemléki környezetében lévő kegyeleti park az elmúlt években leromlott állapotba került – hangsúlyozta válaszlevelében a polgármesteri hivatal.

Mint megtudtuk, Reviczky Éva 2017 júliusában kérelemmel fordult a polgármesteri hivatalhoz a Reviczky-mau­zóleum elszállításának és az abban nyugvó hamvak exhumálásának ügyében. Kifejtette, hogy a mauzóleumot Reviczky Menyhért földi maradványaival együtt a Reviczky-család nyírmártonfalvi birtokán szeretné elhelyezni, mivel úgy látja, hogy jelenleg sem a mauzóleum állapota, sem pedig annak környezete nem méltó a Reviczky-családhoz. Lehetséges helyszínként felmerült még a Debreceni Köztemető, illetve a temetési kápolna elkerített területe is.

A mauzóleum a debreceni önkormányzat tulajdona, a területre az ingatlan-nyilvántartásban a Római Katolikus Egyház Szent Anna Egyházközösségnek használati joga van bejegyezve, a rendelkezésünkre álló információk alapján pedig a síremléket Reviczky Menyhért építtette – olvasható a levélben.

Állásfoglalást kértek

Az 1873-ban emelt mauzóleum a műemléki oltalom alatt álló területen kívül helyezkedik el, de ahhoz szervesen kapcsolódik. A kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 496/2016. (XII. 28.) Korm. rendelet 48. § (1) bekezdésének gc) pontja alapján a mauzóleum elszállításához/elbontásához engedély nem szükséges, azonban – mivel műemléki környezetben áll – a hatóság felé bejelentési kötelezettség áll fenn.

– Felvettük a kapcsolatot az ügyben érintett szakhatóságokkal, és az ügyfél kérésének teljesítése érdekében állásfoglalást kértünk a Debreceni Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályától, a barokk temetési kápolna felújításának terveit készítő szakcégtől, valamint az Őrváros Debrecen Szerepe Magyarország XX. Századi Történelmében Közalapítványtól. Egybehangzóan azt a véleményt fogalmazták meg, hogy a síremléket a hamvakkal együtt a helyszínen kell megőrizni.

Eddig a park kaszálását és a felületi szemétszedést az AKSD heti rendszerességgel látta el. Mivel a területen gyakran jelennek meg hajléktalanok, valamint az iskolába, munkába járók áthaladása is hulladékot generál, alkalomszerűen a Dehusz jelenlétére is szükség van. Ennek ellenére a terület folyamatosan szemetes, sőt ismeretlenek a mauzóleum ajtaját is felfeszítették, oda beköltöztek.

– A terület rendbetételének fő szempontja, hogy átlátható legyen, ezért a gyomfák kivágását, fagallyazási munkálatokat, valamint a búvóhelyként és illemhelyként szolgáló bokrok, bozótosok ritkítását, visszavágását megkezdtük – olvashattuk a válaszban a jó hírt.

Tereprendezés, lezárás

– Ezt követően indítjuk a mau­zóleum és közvetlen környezetének rendbetételét. A törmelékek elszállítása után tereprendezési munkálatok kezdődnek, a termőréteg felhordása után virágzó talajtakaró növényeket fogunk kiültettetni.

A mauzóleum felfeszített ajtajának javítását, az épület kitakarítását, fertőtlenítését és újbóli lezárását megrendeltük – tájékoztatott a Napló érdeklődésére a polgármesteri hivatal.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában