Helyi közélet

2019.03.04. 13:32

Lesz mivel segíteni a mentőszervezeteknek

Debrecen - A jövőbeli nagyobb katasztrófák idején a polgárőrök is besegíthetnek a mentésbe.

Debrecen - A jövőbeli nagyobb katasztrófák idején a polgárőrök is besegíthetnek a mentésbe.

Áramfejlesztő aggregátorokat és robbanómotoros, úgynevezett zagyszivattyúkat kapott 9 Hajdú-Biharban működő önkéntes mentőszervezet hétfőn Debrecenben. Az uniós pénzből vásárolt 19 eszköz értéke a 6 millió forinthoz közelít.

Fontosak az önkéntesek

Az átadó ünnepségen Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője kijelentette: képzett és jól felszerelt polgári védelmi szolgálat nélkül nem lehet biztosítani az állam normál működését és garantálni az emberek biztonságát. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kiterjedt, elhúzódó katasztrófák hatásának gyors és hatékony elhárítása még a legfejlettebb országoknak is nehézséget okoz. A cél, elsősorban a lakosság biztonságának erősítése és az emberi életek védelme. Ebben fontos szerep hárul az önkéntesekre, akik speciális képességeikkel erősítik, segítik a hivatásos tűzoltók munkáját - emelte ki.

A 9 nyertes pályázó

Az új tűzoltó felszereléseket a Nyíradony Városi Polgárőr Egyesület, a Tiszagyulaházi Polgárőr Egyesület, az Egyeki Polgárőr Egyesület, a Hajdúnánási Polgárőr Egyesület, a Tiszacsegei Polgárőr Közhasznú Egyesület, a Bakonszegi Polgárőr Egyesület, a Furtai Polgárőr Egyesület, az Agrárius Ipari és Szolgáltató Kereskedelmi Kft, valamint a Bárándért Egyesület és Polgárőrség kapta.

Új feladatokra készen

– Új irány az egyesület életében, hogy ezentúl nemcsak közbiztonsági, hanem mentő feladatokat is ellátunk - fogalmazott Soltész Gábor, az Egyeki Polgárőr Egyesület titkára. Elmondta: az átvett, óránként 60 ezer liter víz eltávolítására alkalmas szivattyút felhőszakadások után elöntött utcákban, pincékben tudják majd használni, míg az aggregátorral fejlesztett áram segítségével éjszaka is képesek lesznek megvilágítani a külterületi helyszíneket. Hozzátette: erre azért van szükség, mert a náluk működő tűzoltóság eszközei katasztrófahelyzetben nem biztos, hogy elegendőek lennének.

Elismerésben részesültek

Az is kiderült, hogy a polgári védelem napja alkalmából a múlt héten a Katasztrófavédelem budapesti ünnepségén megyénkből ketten kaptak elismerést. Pintér Sándor belügyminiszter emlékérmet adományozott Lukács Péternek, a Hajdú Speciális Kutató-Mentő Egyesület elnökének. Szaniszló Tamás, Hajdúhadház aljegyzője, közbiztonsági referense pedig ajándékot vehetett át a szervezet főigazgatójától.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában