Helyi közélet

2017.12.03. 09:56

Lassítsunk le az év végén!

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A stressz könnyen megbetegítheti a szervezetet.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A stressz könnyen megbetegítheti a szervezetet.

A Magyar Kardiológusok Társasága most az év végéhez közeledve figyelmeztet: különösen a mostanra kimerült szervezetnek szüksége van a lassításra és a nagyobb odafigyelésre.

Rohanó világ

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy nemcsak a túl sok munka vagy a hajszolt életvitel okozhat stresszt, hasonló megterhelést okoznak a betegségek, például a szervezetben lévő gyulladások is. Stressz hatására ugyanis az adrenalin mellett a kortizol hormonszintje is megemelkedik, aktiválja a szervezet megküzdéséhez szükséges erőforrásait, ugyanakkor az immunrendszer gyengülni kezd.

Kimerültté tesz

Ha ez tartóssá válik, a mellékvese idővel nem lesz képes elegendő kortizolt termelni, mutatkozhatnak a fáradtság és az ingerlékenység jelei, és súlyos egészségügyi kockázatai lehetnek. A kortizolhiány ráadásul hatással lehet az egész hormonrendszerre, progeszteronhiányhoz, pajzsmirigy-alulműködéshez is vezet.

Nagyon fontos, hogy amennyiben nincs szervi ok, nincs szükség a kortizolhormon gyógyszeres pótlására, sokkal inkább az életmódváltás az, ami megoldás lehet”

– hívják fel a figyelmet a kardiológusok.

Több odafigyelés

Első lépésként csökkenteni kell a stresszt: mozgással, relaxációval, több pihenéssel, egészségesebb étkezéssel vagy gyulladás esetén a probléma megszüntetésével. Fontos, hogy megszabaduljunk a túlsúlytól, leszokjunk a dohányzásról, és mérsékeljük az alkoholfogyasztást – hangsúlyozza a Magyar Kardiológusok Társasága.

HBN


[related-post post_id="3660791"]

[related-post post_id="3681167"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában