Helyi közélet

2017.12.21. 13:48

Debrecenbe érkezett a szent láng

Debrecen - A betlehemi láng szimbolikus erejét hangsúlyozták a keresztény egyházak képviselői.

Debrecen - A betlehemi láng szimbolikus erejét hangsúlyozták a keresztény egyházak képviselői.

Kalandos utazást követően megérkezett Jézus születésének helyéről a betlehemi láng Debrecenbe. A szállításba cserkészek is bekapcsolódtak, akik Bécsig mentek érte. A betlehemi lángot 1986 óta lobbantják fel rendszeresen a Születés Templomában, majd repülővel szállítják az osztrák fővárosba. A Debreceni Advent idei programsorozatánál már megtapasztalt felekezeti összefogás jegyében a keresztény egyházak képviselői a debreceni Kistemplomból, az ottani adventi koszorún meggyújtott gyertyákból személyesen vitték tovább csütörtök délelőtt gyülekezeteiknek a szent tüzet.

– A betlehemi láng mellett minden megosztottság megszűnik, egységben vagyunk együtt – jelentette ki Szakács György, a Debrecen Kistemplomi-Ispotályi Református Egyházközség lelkésze a rendezvény a kezdetén.

Tóth László, a debreceni Megtestesülés plébánia plébánosa arról beszélt, hogy ez egy olyan láng, amelyet akárhányfelé osztanak szét, nem kisebb lesz, hanem egyre növekszik. Ez Krisztus szeretetének fénye és világossága – mondta.

Kapin István, az Attila téri görögkatolikus egyházközség parókusa azt kívánta, hogy a kicsiny betlehemi Jézus fénye, világossága jusson el minden családba.

– Szimbolikus az adventi koszorú. Kör alakú, ami a körforgást és a végtelenséget jelenti. A rajta lévő négy adventi gyertya a négy adventi vasárnapot idézi – ismertette Asztalos Richárd, a Debreceni Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze.

Bereczki Lajos, a Debreceni Baptista Gyülekezet lelkipásztora arra emlékeztetett, karácsonykor azt ünnepeljük, hogy eljött Jézus, azért, hogy megváltson minket. A keresztények a második eljövetelben is bíznak – tette hozzá.

Sipos Barnabás, a Debreceni Szent Háromság magyar ortodox egyházközség parókus elmondta: a láng Betlehemben egy ortodox templomból indult útjára. – Amikor azt a szót meghalljuk, hogy Betlehem, akkor a szívünket nemcsak ez a fény, hanem melegség is átjárja – fogalmazott.

Radnainé Filep Ildikó, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke annak a reményének adott hangot, hogy a fény üzenete egész évben, minden családban megőrződik.

Gencsi Zoltán, Hortobágy alpolgármestere, a pásztorok szószólója elmondta: Hortobágyon jelenleg több mint 300 pásztor tartja a hagyományt, folytatja az ősi életmódot. Azt kérte, hogy az utolsó adventi gyertya meggyújtásakor minden család álljon meg egy pillanatra.

Végül Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője bejelentette, hogy az utolsó adventi gyertyát szombaton délután, háromnegyed 5-kor gyújtják meg a főtéren. Akkor ott bárki kaphat a betlehemi lángból.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában