Helyi közélet

2017.11.05. 09:40

Testi-lelki hegek nélkül

Budapest - Tűszúrásnyi beavatkozással fagyaszthatják a jóindulatú emlődaganatokat.

Budapest - Tűszúrásnyi beavatkozással fagyaszthatják a jóindulatú emlődaganatokat.

A régióban elsőként Magyarországon vált elérhetővé a krioabláció, amellyel az egyik leggyakoribb típusú jóindulatú emlődaganat műtét nélkül eltávolítható – olvashatjuk a Premier Med Egészségközpont sajtóközleményében. A fagyasztásos eljárást évtizedek óta hatékonyan alkalmazzák a prosztata, máj, vese és egyéb szervek jóindulatú és rákos daganatainak kezelésére az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában.

Dr. Deák Pál Ákos, a Semmelweis-egyetem intervenciós radiológusa szerint jelentős előrelépés a magyar orvoslásban e technológia megjelenése, amellyel a fibroadenomák eltávolítása folyamán elkerülhető az operáció és az ezzel járó szövődmények, pszichés terhek sora is. Az eljárás hazai megjelenését dr. Forrai Gábor radiológus, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság elnöke is jelentőségteljesnek nevezte.

Eddig két megoldás adódott a kezelésre. Az egyik a rendszeres kontroll melletti várakozás, amely során 6-12 havonta képalkotó eljárással ellenőrzik, hogy a csomó mutat-e szerkezeti vagy méretbeli változást. A másik lehetőség – bizonyos méret felett – kizárólag a műtét. Mindketten forradalmi újdonságnak tartják a krioablációt, amely teljes értékű módszerként nagyon alacsony hőmérsékleten, célzottan pusztítja el a kóros elváltozást, nem érintve az egészséges szöveteket.

[related-post post_id="3668258"]

– A fagyasztás után a daganatok körülbelül fél év alatt felszívódnak. A kontrollvizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a kezelést követő egy hónapon belül már harminc százalékkal csökken a fibroadenomák (jóindulatú csomók az emlőben) mérete – nyilatkozta dr. Deák Pál Ákos. Reményei szerint az eljárás gyorsan elterjed a hazai egészségügyben, bár egyelőre a társadalombiztosítás nem finanszírozza.

Egy óra alatt kész

A Németországban már rutinszerűen használt eljárás számos daganattípus esetén alkalmazható, ezért vélhetően a kezelési repertoár Magyarországon is bővülni fog. Dr. Forrai Gábor, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság elnöke határozottan ajánlja a módszert az emlő jóindulatú fibroadenomáinak kezelésére. – Nem kell hozzá műtét, a kezelés a betegnek kevésbé megterhelő, nem lesz heg a mellén, mert a beavatkozás egy apró lyukon keresztül végezhető ambulánsan, nem kell kórházba befeküdni, és altatásra sincs szükség – fejtette ki. Az előkészületekkel és utómunkálatokkal együtt a páciensnek körülbelül egy órát kell a kezelőhelyiségben töltenie. A szakorvos kiemelte, hogy bármilyen csomó esetén érdemes az emlőradiológust haladéktalanul felkeresni.

Másra is megoldás lehet

Jóindulatú melltumorral a nők 15 százaléka küzd ma Magyarországon, a hormonálisan aktív korú, túlnyomó többségében fiatal nőket érinti ez a probléma. A betegség már 10 éves korban megjelenhet, 20 éves korban a lehető legintenzívebb, és általában 50 éves korig alakulhat ki. Fibroadenomák már nem keletkeznek 50 év felett, illetve akkor már nem szoktak növekedni sem. A fibroadenoma nem rosszindulatú daganat, áttétet nem okoz, a beteg életét nem veszélyezteti, viszont növekedhet és eldeformálhatja az emlőket. Dr. Forrai Gábor radiológus megerősítette, hogy a jövőben a rosszindulatú daganatok kezelésében is szóba jöhet az eljárás. – Noha a vese-, a tüdő- és a májdaganatok kezelésében az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már rutineljárás a krioabláció, a rosszindulatú emlődaganatok kezelésében még csak kutatások készülnek. Az a jövő, hogy bizonyos feltételek mellett, egyes esetekben rosszindulatú daganatot is lehet majd az emlőben kezelni a fagyasztásos kezeléssel, de ezt jelenleg még nem engedélyezik Magyarországon.

HBN


[related-post post_id="3622734"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában