Helyi közélet

2017.11.27. 09:22

Erős dám-, gyenge gímtrófeák Gúthon

Nyíradony-Gúth - Trófeaszemle Gúthon – soha nem látott mennyiségű dámbika került terítékre.

Nyíradony-Gúth - Trófeaszemle Gúthon – soha nem látott mennyiségű dámbika került terítékre.

Nyolcadik alkalommal rendezett trófeaszemlét a Nyírerdő Zrt. Gúthi Erdészete. A pénteki bemutatón a Zöldház előtti tó körül elhelyezve láthatták az érdeklődők a barcogás idején terítékre került bikák agancsait.

Számos kerek évforduló

– Az idei az évfordulók esztendeje Gúthon – hangsúlyozta megnyitóbeszédében az erdészeti társaság vezérigazgatója, Szalacsi Árpád. – Ez a vadászterület éppen 60 éve, 1957 óta van a Nyírerdő Zrt., illetve jogelődjei kezelésében. 45 évvel ezelőtt kezdték el ide betelepíteni a dámot. 25 éve érett be az itteni, szisztematikus szakmai munka, 1992-ben kapta meg ugyanis a vadászterület első alkalommal a C.I.C. Nemzetközi Vadvédelmi Tanács Edmond Blanc-díját. Ezzel a döntéshozók az itt folyó munkát, a vadgazdálkodás, a környezetvédelem és természetvédelem összehangolását tisztelték meg. A terület 20 éve a dámállomány génmegőrzése miatt különleges rendeltetésű, a világ részére megőrzendő kincs. Éppen 15 esztendeje annak, hogy Karl Heinz Spitzer terítékre hozta a 5,43 kilogramm agancssúlyú és 237,63 pontértékű dámbikát, ami pontszámában azóta is világrekord. Ezeken kívül pedig 35 éve, 1982 óta teljesít itt szolgálatot Bartucz Péter, a Gúthi Erdészet igazgatója – sorolta Szalacsi Árpád.

Magas az érmes arány

Bartucz Péter arról beszélt, hogy mennyiségileg túlteljesítettek minden eddigi évet: a barcogás idején 144 lapátos dámbikát lőttek Gúthon. A lőtt vad mennyiségében és a vendégszámban is eljutottak arra a határra, amit már nem logikus fokozni. A bikák trófeájának átlagsúlya 3,95 kilogramm. Negyvennyolc 4 és 4,5 kiló közötti, tizenhárom 4,5 és 5 kiló közötti, hét 5 és 5,5 kiló közötti, kettő 5,5 és 6 kiló közötti, és egy 6 kiló fölötti agancsot viselő bika esett. A legnagyobb terítékre került vad trófeája 6,27 kilós lett, és 233,40 IP pontot kapott. Az érmes arány 81 százalék: 76 gúthi trófea arany, 21 ezüst, 12 pedig bronzérmes minősítést kapott.

– Büszkék vagyunk az eredményre, és arra is, hogy nem „a padlást söpörtük le”, mert tudatosan meghagytunk 6–7, öt kiló környéki bikát, és ismeretlenül legalább ugyanennyit. Egyébként ambivalens év volt, hiszen gímek tekintetében soha ilyen gyenge esztendőt nem jegyeztek Gúthon, nem lőttek tíz kiló feletti bikát, pedig már hozzászoktunk a 12 kiló felettiekhez is – foglalta össze.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában