Helyi közélet

2017.10.19. 08:11

Jó javaslatokkal álltak elő a védőnők

Debrecen - Az alpolgármester vezetésével ezentúl havi szinten egyeztetnek a problémákról.

Debrecen - Az alpolgármester vezetésével ezentúl havi szinten egyeztetnek a problémákról.

A kormány megbízásából indult el – Bábiné Szottfried Gabriella, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozatának vezetőjének irányításával – az az országos védőnői konzultáció, amelynek tizedik helyszíne Debrecen volt szerdán. A rendezvényen a tagozatvezető szerint a szakemberek hasznos és jó javaslatokkal álltak elő, amelyek a későbbiekben megkönnyítik a munkavégzést.

A konzultációra meghívást kaptak a megyei védőnők, amelyen csak a debreceni 62 területi védőnő közül több mint húszan vettek részt. Dr. Széles Diána alpolgármester elmondta, a tanácskozás rendkívül hasznos volt. – A megyeszékhelyen a szakmai működtetésért a Kenézy Gyula-kórház a felelős, míg az infrastrukturálisért az önkormányzat. A felvetett problémákról egyeztetünk a kórházzal, ugyanakkor a megyei védőnők is elmondták a strukturális és ágazati problémákat – jelentette ki az alpolgármester.

Dr. Pósán László országgyűlési képviselő elmondta, a védőnői szolgálat egyedülálló a világon, így meg kell becsülni. Hozzátette, az utóbbi években a kormány mindent megtett azért, hogy a problémákat kezelje és a béreket is megemelje. Elmondta, a sok különböző fenntartó miatt van nagy különbség a bérezésben, viszont azt szeretnék, ha a szakma döntene arról, hogy szeretnének-e állami kézbe kerülni, vagy sem.

Pozitív példák a védőnői fizetésekben

A bérfeszültség a legnagyobb probléma a védőnők között, ugyanis míg a kórházi védőnők a szakdolgozói bérek alapján kapják a bérüket, addig a területi dolgozók bérét a fenntartók szabják meg az érvényes jogszabályok alapján. Bábiné Szottfried Gabriella, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozatának vezetője elmondta, a védőnők között nagy az elkeseredettség a bérezés miatt, ugyanakkor azt pozitívan értékeli, hogy egyes településeken már az egészségügyi szakdolgozók bértáblájához igazították a fizetéseket.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában