2017.10.05. 14:36
Hat és fél mázsa csirkezúza rotyogott a böszörményi fesztiválon
Hajdúböszörmény - Szeptember utolsó hétvégéje igazán elkényeztette azokat, akik abban bíztak, hogy talán utoljára az évben még főznek egy jót a szabadban. Erre lehetőséget adott a III. Zúzós Zúzapörkölt és Zúza Étel Fesztivál Hajdúböszörményben, s mi sem bizonyítja jobban, hogy ezt sokan ki is használták, mint az, hogy 69 csapat ragadott főzőkanalat!
Hajdúböszörmény - Szeptember utolsó hétvégéje igazán elkényeztette azokat, akik abban bíztak, hogy talán utoljára az évben még főznek egy jót a szabadban. Erre lehetőséget adott a III. Zúzós Zúzapörkölt és Zúza Étel Fesztivál Hajdúböszörményben, s mi sem bizonyítja jobban, hogy ezt sokan ki is használták, mint az, hogy 69 csapat ragadott főzőkanalat!
Még a Balaton mellől is érkeztek vendégek, de főként helyi és megyei baráti és munkahelyi társaságok foglalták el a Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium melletti területen felállított pavilonokat. A helyszín két hét alatt épült fel, szombat reggeltől vasárnap hajnalig várták az érdeklődőket.
A főtéri patinás hotel fiatal és feltörekvő csapata három éve gondolta ki, hogy „gasztronómiailag” kissé megmozgatja a városlakókat. Nagyhaju Sándor maga is szakács, s valami egyedülálló étellel szeretett volna „fesztivált alapítani”.
- Az első zúzafesztivált még a főtéren tartottuk, de már akkor is tudtuk, hogy egyedülálló az országban, s talán kinövi a teret. Így is lett, s idén, a harmadikat már élő nagykoncert is kísérte, Nagy Feró tette tiszteletét csapatával, emellett több helyi és jól ismert zenekar is a színpadokra állt – többféle műfajú zenét hallhattak ugyanis a fesztiválra érkezők - fogalmazott az ötletgazda Nagyhaju Sándor.
Fotó: Kovács Gábor
Elmondta, hogy a csapatok egyenként 4 kilónyi csirkezúzát kaptak, az abból készült főételt ízlésesen tálalva kellett felszolgálniuk a zsűri asztalára; több mint 5 órájuk volt a pörkölt vagy más zúzaétel elkészítésére.
Ki mást hívhatott volna el szakmai zsűrinek, mint egykori tanárát, Boros László mesterszakácsot, aki Fehér Gábor és Papp Sándor mesterszakácsokkal rendületlenül kóstolta és gusztálta a közel hetvenféle zúzaételt. Több kategóriában keresték a legjobbakat, de az ételek sokasága és változatossága még az ő várakozásukat is felülmúlta.
Hagyományos íz
A hajdúdorogi Görög Demeter Kertbarát Kör is a főzőcsapatok között foglalt helyet. Nagyon egyszerű választ adtak arra, hogy miért is jöttek el Böszörménybe. Először is, tavaly második helyezést értek el zúzapörkölt kategóriában, s szerették volna ezt az eredményt minimum megismételni. Másrészt szép időben együtt főztek és pihentek, s az ízletes ebéd közös elfogyasztásával máris nyertek.
A főzésen kívül vidámparki forgatag és vásár is várta a kilátogatókat.
Hol a zúza helye?
A csirkezúza viszonylag előkelő helyen szerepel a menükben, annak ellenére, hogy belsőség, mégpedig a pacal rokona. Mint azt Boros László mesterszakács a Naplónak elmondta, megosztó étel, mégis sokan szeretik, ám elkészítése feladja a leckét.
Fotó: Sóvágó (Sovi) Imre
- Kiváló levesalapanyag, pörkölteket és ragukat is ajánlatos belőle készíteni, de érdemes megpróbálni picit könnyítve is elkészíteni, citrommal, zöldfűszerekkel, tejesen. Bármilyen köret jól illik hozzá - fogalmazott a mesterszakács. Nos a zsűrinek ilyesmiket is lehetősége volt kóstolni, készült ugyanis töltött káposzta, palacsinta, leves, hamburger és még zúzanyárs is a versenyre. Valóban, ahogy a mester hangsúlyozta, csak a fantázia szabhat határt a felhasználási módjának.
HBN-BB
Recept
Kapros-tejfölös zúzapörkölt
Hozzávalók:
Elkészítés:
A vöröshagymából és a porpaprikából pörköltalapot készítünk, abba kerül a többi hozzávaló a zúzával. Nem kell vízzel felönteni, mert a zúza kiadja magából a nedvességet!
A főzési idő körülbelül 3 óra, amikor kész, kaporral és tejföllel sűrítjük.
Köret: házi nokedli illik hozzá, amit 10 tojásból és 1 kg lisztből készítünk el.
Eredmények
Pörkölt kategória:
Étel kategória:
Octopus-M Kft. Különdíj: Veterános Family
Kőröstej Kft. Különdíj: Vasudvar
Máté & Nagy Bt. Munkaruházat Különdíj: RÁ-GO
Nagév Kft. Különdíj: Lezúz a központ
USB energy drink Különdíj: Alkesz Banda
M+Z Kft. Különdíj: Szabó Sándor
Deszka bisztro&bar Különdíj: Szabó-team