Helyi közélet

2017.10.05. 14:36

Hat és fél mázsa csirkezúza rotyogott a böszörményi fesztiválon

Hajdúböszörmény - Szeptember utolsó hétvégéje igazán elkényeztette azokat, akik abban bíztak, hogy talán utoljára az évben még főznek egy jót a szabadban. Erre lehetőséget adott a III. Zúzós Zúzapörkölt és Zúza Étel Fesztivál Hajdúböszörményben, s mi sem bizonyítja jobban, hogy ezt sokan ki is használták, mint az, hogy 69 csapat ragadott főzőkanalat!

Hajdúböszörmény - Szeptember utolsó hétvégéje igazán elkényeztette azokat, akik abban bíztak, hogy talán utoljára az évben még főznek egy jót a szabadban. Erre lehetőséget adott a III. Zúzós Zúzapörkölt és Zúza Étel Fesztivál Hajdúböszörményben, s mi sem bizonyítja jobban, hogy ezt sokan ki is használták, mint az, hogy 69 csapat ragadott főzőkanalat!

Még a Balaton mellől is érkeztek vendégek, de főként helyi és megyei baráti és munkahelyi társaságok foglalták el a Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium melletti területen felállított pavilonokat. A helyszín két hét alatt épült fel, szombat reggeltől vasárnap hajnalig várták az érdeklődőket.

A főtéri patinás hotel fiatal és feltörekvő csapata három éve gondolta ki, hogy „gasztronómiailag” kissé megmozgatja a városlakókat. Nagyhaju Sándor maga is szakács, s valami egyedülálló étellel szeretett volna „fesztivált alapítani”.

- Az első zúzafesztivált még a főtéren tartottuk, de már akkor is tudtuk, hogy egyedülálló az országban, s talán kinövi a teret. Így is lett, s idén, a harmadikat már élő nagykoncert is kísérte, Nagy Feró tette tiszteletét csapatával, emellett több helyi és jól ismert zenekar is a színpadokra állt – többféle műfajú zenét hallhattak ugyanis a fesztiválra érkezők - fogalmazott az ötletgazda Nagyhaju Sándor.

Fotó: Kovács Gábor

Elmondta, hogy a csapatok egyenként 4 kilónyi csirkezúzát kaptak, az abból készült főételt ízlésesen tálalva kellett felszolgálniuk a zsűri asztalára; több mint 5 órájuk volt a pörkölt vagy más zúzaétel elkészítésére.

Ki mást hívhatott volna el szakmai zsűrinek, mint egykori tanárát, Boros László mesterszakácsot, aki Fehér Gábor és Papp Sándor mesterszakácsokkal rendületlenül kóstolta és gusztálta a közel hetvenféle zúzaételt. Több kategóriában keresték a legjobbakat, de az ételek sokasága és változatossága még az ő várakozásukat is felülmúlta.

Hagyományos íz

A hajdúdorogi Görög Demeter Kertbarát Kör is a főzőcsapatok között foglalt helyet. Nagyon egyszerű választ adtak arra, hogy miért is jöttek el Böszörménybe. Először is, tavaly második helyezést értek el zúzapörkölt kategóriában, s szerették volna ezt az eredményt minimum megismételni. Másrészt szép időben együtt főztek és pihentek, s az ízletes ebéd közös elfogyasztásával máris nyertek.

A főzésen kívül vidámparki forgatag és vásár is várta a kilátogatókat.

Hol a zúza helye?

A csirkezúza viszonylag előkelő helyen szerepel a menükben, annak ellenére, hogy belsőség, mégpedig a pacal rokona. Mint azt Boros László mesterszakács a Naplónak elmondta, megosztó étel, mégis sokan szeretik, ám elkészítése feladja a leckét.

Fotó: Sóvágó (Sovi) Imre

- Kiváló levesalapanyag, pörkölteket és ragukat is ajánlatos belőle készíteni, de érdemes megpróbálni picit könnyítve is elkészíteni, citrommal, zöldfűszerekkel, tejesen. Bármilyen köret jól illik hozzá - fogalmazott a mesterszakács. Nos a zsűrinek ilyesmiket is lehetősége volt kóstolni, készült ugyanis töltött káposzta, palacsinta, leves, hamburger és még zúzanyárs is a versenyre. Valóban, ahogy a mester hangsúlyozta, csak a fantázia szabhat határt a felhasználási módjának.

HBN-BB


Recept

Kapros-tejfölös zúzapörkölt

Hozzávalók:

  • 4 kg csirkezúza
  • 2 kg hagyma
  • 1 kg paprika
  • 3-4 paradicsom
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3 dkg pirospaprika
  • Elkészítés:

    A vöröshagymából és a porpaprikából pörköltalapot készítünk, abba kerül a többi hozzávaló a zúzával. Nem kell vízzel felönteni, mert a zúza kiadja magából a nedvességet!

    A főzési idő körülbelül 3 óra, amikor kész, kaporral és tejföllel sűrítjük.

    Köret: házi nokedli illik hozzá, amit 10 tojásból és 1 kg lisztből készítünk el.


    Eredmények

    Pörkölt kategória:

  • I. Vilmányi Editke Baromfi Boltja
  • II. Zúz a zúza
  • III. Hajdúböszörményi Veterántraktor Kulturális és Hagyományörző Egyesület
  • Étel kategória:

  • I. Tökmindegy
  • II. Balatoni betyárok
  • III. Irsai Olivér Vándorkupa: Azúr
  • Octopus-M Kft. Különdíj: Veterános Family

    Kőröstej Kft. Különdíj: Vasudvar

    Máté & Nagy Bt. Munkaruházat Különdíj: RÁ-GO

    Nagév Kft. Különdíj: Lezúz a központ

    USB energy drink Különdíj: Alkesz Banda

    M+Z Kft. Különdíj: Szabó Sándor

    Deszka bisztro&bar Különdíj: Szabó-team

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában