Helyi közélet

2017.10.12. 18:21

Elmondták, miért éri meg szakmát tanulni

Debrecen - A munkaerő képzése meghatározó Debrecen jövője szempontjából.

Debrecen - A munkaerő képzése meghatározó Debrecen jövője szempontjából.

– Debrecen vezetése léptékváltást tűzött ki célul a város elé. Azt szeretnénk, ha mi lennénk a csaknem 3 millió embert magába foglaló nagyobb régió központja – jelentette ki Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere a Debreceni Szakképzési Centrumban csütörtökön, ahol beiskolázási és pályaválasztási tájékoztatót tartottak pedagógusoknak, cégvezetőknek.

Komolay Szabolcs kiemelte, a gazdaságfejlesztés legfontosabb célja a munkahelyteremtés. – Az eredmények eddig szépek. Az elmúlt két évben 16 vállalat jelentette be, hogy vagy bővíti termelését Debrecenben, vagy új beruházást hoz itt létre. Ez összesen 104 milliárd forint befektetést és 3700 új munkahelyet jelent – ismertette az alpolgármester. Hozzátette: a léptékváltáshoz azonban korszerű, az igényekhez igazodó oktatás is szükséges. A már ide érkezett és a hamarosan betelepülő cégeknek jól képzett, nyelveket beszélő munkaerőre van szükségük.

Ezért olyan oktatási szerkezetet szeretnénk létrehozni amely a gazdaság, Debrecen fejlődését segíti elő”

– hangsúlyozta Komolay Szabolcs.

Dr. Vántus Andrásné, a Debreceni Tankerület Központ szakmai igazgatóhelyettese arról beszélt a rendezvényen, hogy idén 1360 tanulójuk áll pályaválasztás előtt. Nekik pályaorientációs programmal igyekeznek segíteni.

Fotó: Matey István

– Egyre inkább azt látjuk, hogy óriási a szakemberhiány, vagyis aki jó szakmát választ, az jó jövőt formálhat magának – fogalmazott Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója. Úgy vélte, csak olyan képzésekre van szükség, amelyek létjogosultságát a cégek visszaigazolják.

Az új befektetők Debrecenbe csalogatásával foglalkozó EDC Debrecen fejlesztési szakértője, Zombori Dénes elmondta, hogy a város iránt érdeklődő cégek mindig elégedetten távoznak akkor, amikor a Szakképzési Centrumhoz fordulnak. – Ha verseny van, akkor növekedni fognak a bérek, és könnyebb lesz a szakképzésbe diákokat hozni – jelentette ki.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában