Helyi közélet

2017.10.11. 13:26

Egymás után dőltek ki a bábuk: hajdú-bihari szálak a gyógyszerhamisítási ügyben

Debrecen - Magyarországon és Hajdú-Biharban is komoly mennyiségű tiltott szert sikerült lefoglalniuk a bűnüldözőknek.

Debrecen - Magyarországon és Hajdú-Biharban is komoly mennyiségű tiltott szert sikerült lefoglalniuk a bűnüldözőknek.

Összesen 25 millió hamis tablettát foglaltak le 123 országban 51 millió dollár – közel 13 milliárd forint – értékben abban a nemzetközi akcióban, mely részeként hajdú-bihari rendőrök is több, bűncselekményekkel összefüggésbe hozható ember ellen indítottak eljárást szeptemberben. A hamis, engedély nélküli gyógyszerek ellen irányuló X. PANGEA művelet során világszerte 1058 esetben indult nyomozás, 3584 weboldalt, valamint több mint 3000 online hirdetést függesztettek fel – derül ki az akciósorozat eredményét összegző sajtókommünikéből.

Hajdú-bihari szálak

Mint arról már érintőlegesen beszámoltunk, a nemzetközi razzia eredményeként a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság bűnszövetségben elkövetett teljesítményfokozó szerrel való visszaélés, egészségügyi termékek hamisítása és kábítószer birtoklása megalapozott gyanújával folytat eljárást, a nyomozás részeként szeptember első felében Berettyóújfaluban, Debrecenben, Földesen és Budapesten hat gyanúsítottat fogtak el. Két budapesti, egy berettyóújfalui és egy debreceni gyanúsított azóta előzetes letartóztatásban van. A rendőrök 15 helyszínen, berettyóújfalui, budapesti, debreceni lakásokban, edzőtermekben tartottak házkutatásokat, az intézkedések során több ezer doboz teljesítményfokozó szert, nem engedélyezett egészségügyi terméket, közel 50 millió forintot, valamint több millió forint értékű valutát és nagy értékű személygépkocsikat foglaltak le.

Az egyik gyanúsított „elmélkedhet” a történteken; a rendőrség a társszervezetekkel közösen Magyarországon is százmillió forintos nagyságrendben vont ki a forgalomból hamis, engedély nélküli gyógykészítményeket, egészségügyi termékeket | Fotó: rendőrség

A hivatalos információk szerint Sz. Zsolt (42), B. Kornél (38), P. Tamás (37) és M. Dénes (32) rendszeresen tiltott teljesítményfokozó szereket, valamint Magyarországon nem engedélyezett egészségügyi termékeket árult az ország több városában. Elfogták L. Andrást (63) is, aki P. Tamás megbízásából adhatott el a tiltott szerekből. A budapesti A. Krisztián (32) a gyanú alapján szintén teljesítményfokozó szerekkel kereskedett, nála közel 3 kilogramm marihuánát is találtak. N. Endre (27) önként adta fel magát Debrecenben, ő Romániában adhatott el tiltott szereket P. Tamásnak tovább értékesítésre.

Hirdetéseket „lőttek le”

A nemzetközi művelet során a kapcsolattartásért a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ, a koordinációért pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felelt. Az általuk lefoglalt tabletták száma meghaladta a százezret, a 25 ezer darab dobozos és 200 tasakos kiszerelésű áru értéke megközelítette a 160 millió forintot.

Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója elmondta: az akció keretében a hamis termékeket árusító, külföldi szerveren futó honlapok ügyében az OGYÉI az Interpol segítségét kérte. Több mint 80 honlap és internetes hirdetés adatait adták át, kérve a szervezet segítségét abban, hogy tegyék elérhetetlenné a weboldalakat. Továbbá az akció egy hete alatt közel 200 minta és több tízezer gyógyszer érkezett hozzájuk, melyek vizsgálata jelenleg is tart.

Fotó: rendőrség

– Örömmel tapasztaljuk, hogy az utóbbi időben a hazai online lapkiadók, portálok az első felszólítás után leveszik felületeikről a hamis gyógyszerek apróhirdetéseit, vagyis egyre inkább együttműködők és felelősségteljesebbek a szerkesztők és a tulajdonosok, ami jelzi a társadalom egyre erősödő érzékenységét a gyógyszerhamisítás veszélyeivel kapcsolatban – jelentette ki a főigazgató.

Fájdalomcsillapítók, potencianövelők…

Az idei PANGEA egyik legfontosabb tanulsága, hogy továbbra is rendkívül magas a törvénytelenül működő online felületek száma,

és bár a lefülelt hamis gyógyszerek összértéke érdemben nem változott, annak mennyisége duplájára nőtt tavaly óta, vagyis a fogyasztók olcsóbban juthatnak hozzá a hamis gyógyszerekhez”

– hívta fel a figyelmet Ilku Lívia. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője elmondta: a gyógyszerek legnagyobb része fájdalomcsillapítókból, epilepszia elleni készítményekből, mentális zavar megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszerekből és potencianövelő tablettákból állt, de nagy mennyiségben kerültek elő étrend-kiegészítő szerek is. Ezen felül 125 millió forint értékben illegális orvosi eszközöket is lefoglaltak (hamis fogászati készülékek, implantátumok, óvszerek stb.). Az egyhetes akció során 715 ezer olyan csomagot vizsgáltak át a nemzetközi hatóságok világszerte, amelyek valamilyen módon illegális oldalakhoz kötődnek, ezeknek jóval több mint felét (470 ezer darabot) lefoglalták.

HBN


[related-post post_id="3616637"]

[related-post post_id="3630639"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában