Helyi közélet

2017.10.28. 17:38

A forradalom irodalmi emlékezete

Debrecen - A Debreceni Egyetem tudományos sorozatában legutóbb 1956-ról volt szó.

Debrecen - A Debreceni Egyetem tudományos sorozatában legutóbb 1956-ról volt szó.

Hogyan alakult a forradalom irodalmi emlékezete? Milyen propagandaművek jelentek meg 1956 után? Mikor ért véget a „kollektív amnézia”? Hogyan hagyott lenyomatot a forradalom az irodalmi alkotásokban? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Uri Dénes Mihály doktorjelölt a legutóbbi Science Cafén.

– A forradalom leverése után először a propagandairodalom tematizálta a forradalmat ellenforradalomként, a rendszer hivatalos ideológiájának megfelelően. Ezt követően hosszabb hallgatás következett majd az 1980-as években Nádas Péter regénye vagy Nagy Gáspár versei állították vissza a forradalom igaz emlékezetét – fogalmazott a doktorjelölt.

Elbújtatva

Több esetben előfordult, hogy a szerzők nem írtak konkrétan ‘56-ról, de a műben találhatunk utalásokat – mondta Uri Dénes. Egyik példaként Nemes Nagy Ágnes Ekhnáton éjszakája című versét említette. – „És jöttek már a tankok”, írta a költő, aki egy tipográfiai hiátus után folytatta sorait, mely a kor jellemzőjére, az elhallgatásra utal. A Kádár-korszakban ugyanis a forradalom tabunak számított. A megtorlások időszakát „totális amnézia” jellemezte. A kivégzések, a bebörtönzések és az internálások határt szabtak az írói magatartásnak. Íróperek zajlottak, melyek a későbbi perek főpróbái voltak tulajdonképpen. A „Nagy íróperben” a szabad gondolkodást büntették. Börtönbüntetésre ítélték Déry Tibort, Háy Gyulát, Zelk Zoltánt és Tardos Tibort, akik végül hamarabb szabadultak – ismertette.

Az előadáson Uri Dénes a Papp András–Térey János szerzőpáros nevéhez köthető Kazamaták című drámáról is beszélt, amely kíméletlenül tárja elénk az 1956-os forradalmiságot. A Köztársaság téri pártház október 30-ai ostromának története ideológiamentesen mutatja be az akkori eseményeket. – Elterjedt az a hír, hogy pincebörtönök vannak a pártház alatt, többen sikolyokat, segítségkéréseket is véltek hallani lentről. A későbbiekben azonban kiderült, alaptalan volt a gondolat. Az ásatások során nem találtak kazamatákat a pártház alatt – összegezte.

HBN–VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában