Helyi közélet

2017.08.07. 12:31

Nincs vérhiány, de kevesebb a véradó

Debrecen - A nyári időszakban átmenetileg többször is csökkenhet a vérkészlet, mivel a szabadságolás és a nyaralások miatt kevesebben mennek el vért adni. 

Debrecen - A nyári időszakban átmenetileg többször is csökkenhet a vérkészlet, mivel a szabadságolás és a nyaralások miatt kevesebben mennek el vért adni. 

Vérhiány nincs, mindössze ösztönözni akarják a családtagokat, hogy ők is adjanak vért a betegeknek. – Megpróbáljuk felhívni mindenki figyelmét arra, hogy milyen fontos a véradás, és hogy ezzel életeket menthetnek. Észrevételeink szerint azok, akik irányítottan adnak vért először, később sokkal szívesebben fognak, és még rendszeres véradók is lehetnek – jelentette ki Szatmári Margit, a Vöröskereszt Megyei Véradószervezet koordinátora.

A véradók egy részét éppen ez az irányított véradás ösztönzi arra, hogy rendszeresen segítsenek másokon, míg a többiek a családi példát követik. Szatmári Margit elmondta, a gyerekek nagy része azért lesz véradó, mert a szüleitől ezt látja, de találkozott már olyan esettel is, amikor az anyuka azután adott rendszeresen vért, hogy a gyermekétől ezt látta.

Rendkívüli véradások

A nyári időszakban átmenetileg többször is csökkenhet a vérkészlet, mivel a szabadságolás és a nyaralások miatt kevesebben mennek el vért adni. Ekkor a Vöröskereszt intenzívebb kampányokba kezd, hogy pótolják a hiányzó készletet, valamint rendkívüli véradásokat szerveznek fesztiválokon, falunapokon és a strandokon is. – Ezeknek változó sikerük van, előre nem lehet kiszámítani, viszont van értelme a tapasztalatok alapján.

A legnagyobb sikere a véradó kamionoknak van, az látványos, és sokak figyelmét felkelti."

Emellett népszerű a strandon is a véradás, többen összekötik a pihenést a jó cselekedettel – részletezte a koordinátor.

A legritkább az AB

Szatmári Margit azonban arról is beszélt, hogy Magyarországon a legritkább az AB vércsoport, mindössze a lakosság nyolc százaléka rendelkezik vele, ezt követi a B 16, a nullás 32 és az A 44 százalékkal. Hozzátette, szerencsére nem kell aggódni, mivel mindegyik csoportból van elég, viszont a folyamatos utánpótlásról gondoskodni kell, ezért is rendeznek állandó véradást.

Segítenek, ha kell

-Nem tudom, mennyire számít rendszeresnek, ha egy évben három alkalommal adok vért – mondta Cseke Brigitta a Napló-székházba szervezett véradáson – fiatalabb koromban többször is adtam, főleg fesztiválokon. Most a munka miatt már kicsit nehezebb megoldani, hogy eljussak. Legutóbb éppen fél éve voltam – tette hozzá.

Kovács Tibor először nyújtotta a karját. Fotó: Derencsényi István

Kovács Tibor életében először adott vért, ugyanis egy régi ismerőse műtétjéhez elengedhetetlen volt az irányított véradás. – Szóltak, hogy segíteni kellene, ennyit pedig igazán megtehetek. Nem megterhelő feladat, főleg abban a tudatban, hogy ezzel hozzájárulok az ismerősöm gyógyulásához. Valószínű nem ez volt az utolsó alkalom, hogy vért adok – jelentette ki.

HBN–BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában