Helyi közélet

2017.08.27. 13:23

​Két nap alatt mintegy 18 ezren a lecsófesztiválon Esztárban

Esztár - Mindent elsöprő sikert aratott a hatodik lecsófesztivál Esztárban.

Esztár - Mindent elsöprő sikert aratott a hatodik lecsófesztivál Esztárban.

A két nap alatt több ezer, a számadatok szerint tizenötezer ember fordult meg az országos, de nyugodtan mondhatni, nemzetközivé vált rendezvényen a hétvégén.

Számtalan sátor az udvarokon: tulajdonosaik már pénteken eljöttek és sátrat vertek, hogy mindkét nap itt lehessenek. Autók ezrei a sportpályán, amely már a kora délutáni órákban betelt, utak mentén, kapubejárókban, az utcákon a falu széléig végig – mind-mind azt mutatja, hogy óriási volt az érdeklődés az esemény iránt. Jöttek vendégek Szlovákiából, Szlovéniából, Romániából (a két testvértelepülésről, Szalacsról és Paptamásiból is), Budapestről, Békéscsabáról, Sopronból, Győrből, a megye több helységéből érkeztek a vendégek, hogy részt vegyenek a lecsófesztiválon. A programok sokasága, széles skálája megmutatta minden idelátogatónak, hogy képes Esztár, egy határ menti kis település is jó és színvonalas bulit szervezni, ráadásul két napig tartót. A fiatalabb, az idősebb korosztály, a gyerekek mind megtalálták a hét színpad és rengeteg helyszín közül azt, ami őket legjobban érdekelte.

Végigkóstolta a zsűri

A másfél tonnányi alapanyagból készült lecsót már pénteken elkezdték „előkészíteni” a művelődési házban, a helybeliek a hozzávalók darabolásában segítettek. Szombaton már hét órakor elkezdték a csülkös-tarhonyás gigalecsó főzését, délre kész is lett, melyet mindenki megkóstolhatott. A finomságát pedig bizonyította, hogy el is fogyott. Benke Laci bácsi és társai minden hozzávalót beleadtak, tanácsokkal látták el versenyen résztvevő főzőcsapatokat, milyen az igazi magyar lecsó. A mindenki számára ingyen kóstolható lecsó „ellentételezésére” a szervezők becsületkasszát állítottak fel, „bevételt” pedig a tavalyihoz hasonlóan a debreceni gyermekklinikának ajánlották fel.

Fotó: Matey István

A főzőversenyben 47 csapat, több mint 60 féle lecsóval rukkolt elő, ezzel fejtörést okozva a zsűri tagjainak, akik a tojásos-, tarhonyás-, tökös-, rizses-, káposztás, és még sok másféle lecsó mindegyikét végigkóstolták.

A hét színpadon

A neves előadók éjszakába, hajnalba nyúló koncertjei több helyszínen zajlottak. A falu főutcáján végigvonulva kemencés-, borudvar, gyermekszínpadok, utcai kísérő programok, gólyalábasok, bábelőadások, utcai zenészek szórakoztatták a jelenlévőket. A Berettyó-Party színpadnál, valamint a mellette lévő körhintánál, quadpályánál, dodzsemnél is várták a vendégeket.

A vásározók száma is megszaporodott erre az évre, ők az édességtől a kézműves termékekig mindenféle árut kínáltak. A kastélyudvar is a fő helyszínek egyike volt, itt a helyiek által készített ételek, italok várták a vendégeket. A napközben árusított tombolákat is itt sorsolták ki; ezek fődíjai egy balatoni nyaralás öt fő részére, valamint egy ülőgarnitúra volt.

Hetekig készültek

– A kétnapos, ismét jól sikeredett fesztivált jövőre ismét meg szeretnénk ismételni, látva, milyen nagy az érdeklődés minden országrészből, és a határon túlról is. A helyi lakosok hetek óta tartó munkája így méltóképpen meghozta a gyümölcsét – emelte ki Szécsi Tamás polgármester.

HBN–NKM


A főzőverseny legjobbjai

A verseny helyezettjei

1. hely Aranybogrács díj+sparhelt: 31. sz. csapat: túrós tésztába töltött lecsó

2. hely Ezüstbogrács díj+ fenyőpad: 13. sz. csapat: Tejfölös-lecsó

3.hely: Vasbogrács díj+ hőtárolós edény: 77. sz. csapat: Töltött káposztás lecsó

Benke László Nívódíj:

1. hely: 71.sz. csapat: Tojásos lecsó kolbásszal

2. hely: 30.sz. csapat: Hagyományos kolbászos lecsó

3. hely: 10.sz. csapat: Indiai lecsó

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés különdíja:

29. sz. csapat: rizseslecsó

Esztár község önkormányzatának különdíja:

59. sz. csapat: Postai úti szűzlecsó

44. sz. csapat: rövid kolbászos lecsó

Esztár különdíja:

73. sz. csapat: tojásos lecsó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában